Marktoverzicht: Scheiden doet niet altijd lijden

Brits premier Theresa May met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker © BELGAIMAGE
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het Britse pond schommelde in de loop van de dag wat heen en weer, nochtans stond het al een tijdje vast dat de Britse premier May het artikel 50 zou inroepen.

De Britse premier, Theresa May, heeft deze namiddag een brief afgegeven aan de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, om officieel te melden dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wil stappen. Daarmee is de scheiding officieel aangevraagd en, volgens het beruchte artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, zou die scheiding ook binnen de twee jaar na de melding effectief rond moeten zijn. Ryanair (-0,8%) waarschuwde dat het VK een prioriteit moet maken van afspraken over het vliegverkeer, want anders bestaat het risico dat wanneer het Open Skies-verdrag vervalt na maart 2019 geen vluchten meer mogelijk zullen zijn tussen het VK en de Europese Unie.

Het Britse pond schommelde in de loop van de dag wat heen en weer, nochtans stond het al een tijdje vast dat May vandaag het artikel 50 zou inroepen. Aan het einde van de dag viel het pond weer min of meer op zijn plooi. Een euro was omstreeks 18 uur zo’n 0,867 pond waard, tegenover 0,869 euro gisteren op hetzelfde tijdstip. “Wij denken dat het pond fair gewaardeerd is met wat we nu weten, maar de Britse munt zal extreem volatiel blijven en gedreven worden door de krantenkoppen zolang de politieke onderhandelingen duren”, reageerde Rowena Geraghty, obligatiespecialist bij Standish Asset Management.

Ook bij de geplande fusie van de London Stock Exchange (+2,6%) en Deutsche Börse (+2,1%) scheiden de wegen van de Britten en de Europeanen, of beter gezegd de Duitsers. De Europese Unie heeft officieel laten weten dat de fusie niet kan doorgaan. Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing, aangezien er de voorbije weken al signalen in die richting waren gegeven.

De Europese beurzen raakten vandaag niet echt van grond. De EuroStoxx50 eindig 0,25 procent boven zijn slotniveau van gisteren. De Bel-20 sloot een half procent hoger op 3787,54 punten. De bank-verzekeraar KBC (-1%) bengelde onder aan het Bel-20-klassement.

Het Franse nutsbedrijf Engie was de hele dag de grote sterkhouder in de Belgische sterindex én in de EuroStoxx50 met een winst van bijna 3 procent, maar werd op de valreep nog voorbijgespurt door het biotechnologiebedrijf Galapagos (+3%). Er was geen nieuws rond Galapagos. Mogelijk ging het aandeel gewoon hoger in het zog van het Amerikaanse Vertex Pharmaceuticals, dat kon uitpakken met positieve resultaten voor zijn behandeling van taaislijmziekte. Galapagos werkt ook aan een behandeling tegen die ziekte.

Voor Engie was er wel een concrete aanleiding. Vandaag verhoogde het Amerikaanse beurshuis JPMorgan Cazenove het advies voor het aandeel van ‘neutraal’ naar ‘kopen’ en het koersdoel ging van 14 naar 14,5 euro. Volgens de analist Vincent Ayral staat Engie op een kantelpunt. Hij verwacht in 2018 een winst per aandeel van 1 euro. De voorbije vier jaar moest Engie drie op de vier keer een jaarverlies opbiechten. Het aandeel hoorde de voorbije jaren steevast tot de slechtst presterende aandelen in de Bel-20 en lijkt de jongste tijd beter bezig. Verschillende analisten werden positiever over het bedrijf en volgens het persagentschap Bloomberg adviseert momenteel ongeveer 64 procent van de analisten het aandeel te kopen en de resterende analisten hanteren een houden-advies.

Een grondige transformatie, die tegen eind 2018 zou afgerond zijn, en besparingen van aanvankelijk 1 miljard euro en nu al 1,2 miljard euro moeten beterschap brengen. Volgens Ayral is al een belangrijk deel van het transformatieplan uitgevoerd en kan het plan in een stroomversnelling komen door de verkoop van activiteiten van Engie E&P, de divisie die zich bezighoudt met de exploratie en de productie van olie en aardgas. Engie wil namelijk meer de focus leggen op groene energie en diensten en minder op activiteiten in oliewinning bijvoorbeeld.

Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf AkzoNobel (-0,9%) ging er licht op achteruit tot 76,91 euro. Het Financieel Dagblad kwam met resultaten van een enquête bij de aandeelhouders naar buiten, die werd gehouden in opdracht van Elliot Advisors. Daaruit blijkt dat aandeelhouders die samen een kwart van de aandelen van AkzoNobel in handen hebben, vinden dat het bedrijf om de tafel moet gaan zitten met PPG. Het Amerikaanse verfconcern heeft nu twee keer geboden op AkzoNobel, maar dat laatste wijst het bod af omdat het ook het verhoogde bod van 90 euro per aandeel nog altijd te laag vindt. De aandeelhouders rebelleren openlijk. Behalve het Amerikaanse fonds Elliot Advisors, dat meer dan 3 procent van de aandelen van AkzoNobel in handen heeft, gaf ook de grootste aandeelhouder Causeway Capital (bijna 7% van de aandelen) al publiekelijk kritiek op de houding van het Nederlandse bedrijf.

AkzoNobel zal in een reactie op het bod van PPG versneld werk maken van de afsplitsing van de fijnchemietak. De concrete plannen worden op 19 april toegelicht op een dag voor investeerders. Het bedrijf belooft op die manier meer waarde voor de aandeelhouders naar boven halen. Het idee is dat de belegger twee aparte, gestroomlijnde bedrijven met meer focus beter naar waarde zullen schatten, dan één bedrijf dat op verschillende paarden wedt.

Nog op de beurs van Amsterdam ging een ‘groen’ aandeel, Sif Holding (-7,1%), hard onderuit. Sif Holding eindigde op 21,39 euro. De specialist in funderingen voor windturbines maakte jaarresultaten bekend, die niet helemaal gesmaakt werden door beleggers. De winst en de omzet kwamen in 2016 hoger uit dan in 2015, maar niet zo hoog als verwacht door analisten en beleggers. Ook het dividend van 0,37 euro per aandeel valt iets lager uit dan verhoopt (0,43 euro per aandeel). Het bedrijf kwam pas in mei vorig jaar naar de beurs tegen 14 euro per aandeel en het ging sindsdien erg hard. De ‘misser’ is het gevolg van vertragingen bij projecten en investeringen die nodig zijn om de groei te financieren. Het orderboek is wel mooi gevuld en het management is optimistisch over de toekomst.

Donderdagkomen we te weten hoeveel duurder het leven in ons land en in Duitsland is geworden tussen maart 2016 en nu. Er komen ook cijfers over het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone.

Op het gebied van Belgisch bedrijfsnieuws valt er ook iets te rapen. Exmar geeft definitieve jaarresultaten. Care Property Invest en Biocartis publiceren hun jaarverslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content