‘KBC misleidt beleggers’

© BELGA

Volgens het adviesbureau Investor Protection blijft KBC beleggers om de tuin leiden door het verspreiden van foutieve communicatie over de ‘5-5-5-obligaties’. “De FSMA moet een duidelijk standpunt innemen”, klinkt het.

Het adviesbureau Investor Protection gaat in de zaak van de ‘5-5-5-obligaties’ waarvoor KBC eerder dit jaar in eerste aanleg veroordeeld is, toezichthouder FSMA betrekken. Vrijdag is een aangetekende brief verstuurd naar de FSMA-voorzitter met de vraag om een “duidelijk standpunt” in te nemen over wat het adviesbureau bestempelt als “de misleidende communicatie van KBC”. “Het gaat om één van de grootste financiële instellingen van België. Hun houding vertegenwoordigt een risico voor veel mensen”, betoogde Albert Biebuyck van Investor Protection.

KBC neemt akte van de aankondiging, maar vindt het vreemd dat het adviesbureau deze stap pas nu zet, jaren na de feiten. KBC zegt wel zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek.

Failliet van Griekenland

De zaak houdt verband met zogenaamde ‘5-5-5-obligaties’ die KBC in 2008 op de markt bracht en die, na het failliet van Griekenland, nagenoeg waardeloos bleken geworden. Zo’n 20.000 particulieren hadden samen zo’n 675 miljoen euro in het product geïnvesteerd. Terwijl in de prospectus sprake zou zijn geweest van een “hoog risico”, werd de obligatie in de productfiche aangeprezen als een “defensieve belegging”.

Bovendien betaalde KBC volgens Investor Protection op de vervaldag in 2012 slechts zo’n 80 procent van de nominale waarde terug, zonder erkenning van schuld. “De bank beweerde en blijft volhouden dat ze het volledige bedrag heeft terugbetaald, maar rekent daar de reeds uitbetaalde coupons bij”, aldus Biebuyck.

Zijn organisatie trok met advocatenkantoor Arnauts naar de rechter, die de bank eerder dit jaar schuldig verklaarde aan meerdere overtredingen van de prospectuswet en veroordeelde tot het terugbetalen van het saldo, plus interesten. KBC ging in beroep.

FSMA

Omdat het vonnis slechts geldt voor de 250 beleggers die deelnamen aan de rechtszaak, stapt Investor Protection opnieuw naar de rechter. “Er hebben zich al zo’n 150 gedupeerden aangemeld, maar dat zijn er proportioneel eigenlijk te weinig”, vindt Biebuyck. Probleem volgens hem is dat KBC blijft bij haar standpunt dat ze het volledige bedrag al heeft terugbetaald en niets verkeerd heeft gedaan. “We willen dat de FSMA zich hierover uitspreekt. Door deze houding dreigen nog meer mensen misleid te worden. Wat met andere producten of andere financiële instellingen?”.

Gedupeerden die willen deelnemen aan de nieuwe rechtszaak, wordt aangeraden zich voor 15 juni aan te melden bij Investor Protection. Dat kan eenvoudig via de website. De dagvaarding moet voor 22 maart 2017 gebeuren of de zaak is verjaard. “De tweede rechtszaak komt er tenzij KBC alsnog bereid zou zijn om te onderhandelen over een minnelijke schikking”, merkte Biebuyck nog op. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content