Grotere blootstelling aan goud en defensieve aandelen
In het komende kwartaal handhaaft Carmignac een defensieve positionering. De economische crisis vormt weliswaar een bedreiging voor Europa, maar de situatie buiten de eurozone lijkt meer solide.
Het grootste gevaar voor aandelenbeleggingen is het risico dat de Europese crisis overslaat naar de rest van de wereld op een moment waarop de Verenigde Staten en China de mogelijke gevolgen wellicht slechts schoorvoetend zullen tegengaan.
In feite zijn in de Verenigde Staten de manoeuvreerruimte op begrotingsgebied en de effecten van het monetair beleid twijfelachtig, terwijl de economische situatie in China op dit moment geen enkele actie van betekenis rechtvaardigt om de wereldgroei een handje te helpen.
Het risico van een inzinking lijkt Carmignac daarom in de komende maanden verre van nul. Dit bepaalt de drie hoofdlijnen van het beheer.
Ten eerste, een beperkte blootstelling aan het aandelenrisico, gekenmerkt bovendien door een overweging van de opkomende wereld.
Vervolgens, een sterke blootstelling aan de dollar en de yen, die kunnen beschermen bieden tegen de effecten van de Europese crisis.
De weging van het thema ‘stijgende levensstandaard in opkomende landen’ is licht verlaagd
In de portefeuille van Carmignac Investissement is de weging van het thema ‘stijgende levensstandaard in opkomende landen’ licht verlaagd, van 44,2% naar 43,3%.
Zo zijn de bankposities (9,2% van de portefeuille) teruggebracht. De blootstelling aan wereldmerken die profiteren van de stijging van de levensstandaard (11,2% van de portefeuille), met name vertegenwoordigd door de grote luxe-aandelen, is daarentegen onverlet gelaten.
Blootstelling aan goud en defensieve aandelen is vergroot
Defensieve aandelen krijgen weer meer gewicht in de portefeuille van Carmignac Investissement: van 11,8% naar 14,3%. De terughoudende analyse van de groei in de ontwikkelde landen rechtvaardigt deze sterkere vertegenwoording van aandelen met goede vooruitzichten en een lage volatiliteit.
Ook de goudmijnen, een ander defensief thema, zijn iets herwogen: van 10,3% naar 11,5% van de beleggingen. Het actieve beleid van de centrale banken in de context van een extreem lage rente zoals wij die nu kennen, zou goud in staat moeten stellen definitief weer op een groeipad te komen, met in zijn kielzog de producenten, die het al meer dan een jaar erg moeilijk hebben doordat zij hun kosten onvoldoende in de hand kunnen houden.
Het segment natuurlijke hulpbronnen is, evenals innovatie, licht verlaagd
Het thema natuurlijke hulpbronnen is licht verlaagd van 21,9% naar 20,4% van het vermogen van Carmignac Investissement. Energie vertegenwoordigt 15,5% van de portefeuille, metalen 4,9%.
Het innovatiethema is van 9,7% naar 7,4% van de portefeuille gegaan als gevolg van de verlaging van de positie in Apple, in verband met het uitzonderlijke koersverloop van dit aandeel, en het volledig afstoten van de Indiase informatiedienstverlener Infosys, waarvan het ontwikkelingsmodel volgens Carmignac na vele buitengewone jaren in gevaar is gekomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier