Europese beleggers vluchten naar veiligheid

© reuters

De Europese aandelenmarkten zijn de week in het rood geëindigd. De verliezen liepen in de loop van de dag op tot meer dan 2 procent.

In de aanloop naar de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank volgende week en het Britse referendum de week nadien, kozen de beleggers voor veiligheid en vluchtten in cash en obligaties. Axioma, een specialist in risicobeheer, berekende dat de Europese aandelenmarkten 24 procent zouden verliezen in de onmiddellijke nasleep van een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De financiële aandelen waren vandaag de grootste verliezers. Het inkoopprogramma voor obligaties van de Europese Centrale Bank zal de rente in de eurozone verder omlaag jagen, wat de winstmarges van de Europese banken nog meer onder druk zal zetten. De lage rente maakt het voor verzekeraars dan weer steeds moeilijker hun langetermijnverplichtingen te financieren.

De Bel-20 volgde zijn Europese collega’s mee omlaag en eindigde met een verlies van 2,19%. Geen enkel lid van de sterindex slaagde erin uit het rood te blijven. Sterkste dalers in de index waren ING (-4,19%) en Ontex (-3,08%).

De federale regering verlaagt vanaf 2017 de roerende voorheffing op dividenden van gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV) die voor minstens 60 procent geïnvesteerd zijn in zorgvastgoed. Voor hen gaat die roerende voorheffing opnieuw naar 15 procent. Concreet gaat het om Care Property Invest (+1,70%) en Aedifica (-1,11%). Vorig jaar werd de roerende voorheffing voor alle GVV’s nog vastgesteld op 27 procent, waar voordien de GVV’s actief in residentieel vastgoed nog genoten van een lager tarief van 15 procent. De regering verlaagt nu opnieuw het tarief voor zorgvastgoed om te vermijden dat de bewoners van de zorgvoorzieningen de rekening betalen van de hogere roerende voorheffing.

Barco (-0,57%) neemt het Canadese MTT Innovation over voor een niet nader genoemd bedrag. MTT ontwikkelt projectietechnologie voor de entertainmentsector en heeft volgens Barco een sterke expertise opgebouwd in high dynamic range, kleurwetenschap en toegepaste kleuralgoritmes en gerelateerde hardware-ontwikkeling. De technologie van MTT is nog in onderzoeksfase. Barco is al geruime tijd op zoek naar overnameprooien. Eind vorig jaar had het Kortrijkse technologiebedrijf een netto kaspositie van 265 miljoen euro, een derde van de totale beurswaarde.

Euronext Amsterdam kreeg vandaag vers bloed toegediend. Zowel de fitnessketen Basic-Fit (-3,33%) als de verzekeraar ASR (+2,56%) – de erfgenaam van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van het teloorgegane Fortis – noteerden vandaag voor het eerst op de koerstabellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content