Danny Reweghs
‘De versmalde klim op de beurzen is alarmerend’
‘Het is verstandig ermee rekening te houden dat het beursfeest minstens voor enige tijd is afgelopen. Niemand wil te lang op het feest blijven, om er dan een stevige kater aan over te houden.’ Dat zegt Danny Reweghs Directeur strategie Inside Beleggen
Werkelijk niets liet op 9 maart 2009 vermoeden dat we vertrokken waren voor de langste klim op Wall Street sinds 1900. 114 maanden, of negenenhalf jaar later, is de opwaartse trend nog altijd intact. We spreken volgens de klassieke definitie van een stijgende beurstrend, haussemarkt of stierenmarkt (‘bull market’) als er vanaf de bodem een stijging is van meer dan 20 procent en die trend blijft aanhouden zonder terugval van meer dan 20 procent. Zo’n terugval is sinds voorjaar 2009 niet meer geweest.
Enkel in de jaren twintig en negentig waren er stierenmarkten die ook 90 maanden hebben aangehouden. De historische gemiddelde duur van een haussemarkt is 54 maanden of vierenhalf jaar. Deze hausse duurt dus al meer dan het dubbele van het gemiddelde.
De versmalde klim op de beurzen is alarmerend
Alles komt terug, ook op de beursvloer. Een fenomeen dat we eind jaren negentig ook zagen, is dat naarmate de hausse voortgaat, die des te smaller wordt. De technologiewaarden namen de klim grotendeels over. Zo werd de stijging dit jaar voor 80 procent gedragen door vier aandelen: Apple, Amazon, Microsoft en Netflix. Naarmate de stijging een meer matuur karakter krijgt, wordt op Wall Street de outperformance van de Nasdaq (dominantie van technologie) tegenover de S&P500 en nog meer ten opzichte van de Dow Jones (gedomineerd door klassieke, industriële waarden) steeds nadrukkelijker.
Het verklaart ook voor een belangrijk deel het toenemende verschil tussen de beursprestaties in de Verenigde Staten en Europa, waar geen grote technologiewaarden de indexen domineren. Tenslotte zijn er sinds het voorjaar van 2015 noch op de Eurostoxx50, noch op de Stoxx 600 nieuwe records vanaf de bodem in 2009 geweest. We vrezen dat we minstens de komende twaalf maanden geen nieuwe pieken meer zullen zien.
Index versus mediaan
We moeten zelfs vaststellen dat heel wat klassieke aandelen zich al in een dalende trend bevinden. De index geeft ook meer en meer een vertekend beeld, omdat het gewicht van de resterende stijgers steeds groter wordt. De index doet het manifest beter dan het mediaanaandeel (het midden van de prestatie van alle aandelen).
In de meeste jaren liggen de index en de mediaan dicht bij elkaar, behalve dus dicht bij de toppen en dicht bij de bodems. De afwijking was duidelijk in de periode 1997-2003, en nu ook weer vorig jaar en dit jaar. Een evolutie die ons alert moet maken en een bijkomende reden is om voorzichtig te worden en ermee rekening te houden dat het beursfeest minstens voor enige tijd is afgelopen. Niemand wil te lang op het feest blijven, om er dan een stevige kater aan over te houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier