Danny Reweghs

‘De correctie op de beurzen is een ernstige waarschuwing voor later’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het was deze week toch wel schrikken. De Dow Jones-index dook maandag en donderdag telkens meer dan 1000 punten lager. Ook op de Europese aandelenmarkten werden rake klappen uitgedeeld.

We kunnen niet zeggen dat we verrast zijn door de correctie. Tot vervelens toe hebben we de voorbije maanden een milde terugval in het vooruitzicht gesteld. Maar in de realiteit was er enkel af en toe een aanzet in Europa. Het voortdurend uitstellen van die ‘gezonde’ correctie heeft zich dan geaccumuleerd in een brutale terugval, een flash crash, typisch voor een beurshandel die meer en meer door algoritmen wordt gestuurd.

Het eerste thema dat we u hadden aangereikt voor 2018 (zie voorwoord Inside Beleggen nr. 2 van 11/1) was meer volatiliteit. Dat bleek vorige week al een volledig correcte voorspelling. Zeer kenmerkend voor 2017 was de afwezigheid van grote schommelingen op de financiële markten.

In 2017 waren investeerders gestopt met zich zorgen te maken. De VIX-index, die de volatiliteit meet en ons aangeeft met hoeveel vertrouwen of wantrouwen beleggers naar de toekomst kijken, scoorde de jongste maanden nieuwe recorddieptepunten onder 10, maar sprong afgelopen dinsdag wel tot in de buurt van 50. Dat niveau was niet meer gezien sinds de zomer van 2011.

Nog niet panikeren

We mogen dit als een ernstige waarschuwing zien voor later dit jaar. Maar er is nog geen reden tot paniek. We herhalen een van onze stellingen uit het eerste voorwoord van dit jaar dat het nog te vroeg is om pessimistisch te worden over de beurzen. De ongebreidelde klim van de bitcoin, de technologiehausse op Wall Street, de aanhoudende stijging in 2017 zonder noemenswaardige terugval, … Dat waren allemaal tekenen dat de beurzen aan het oververhitten waren.

Maar het fundamentele plaatje is nog te gunstig om te denken dat er al meteen een crash voor de deur staat. We hebben wel onthouden dat het cruciaal is dagelijks naar de evolutie van de rentestanden te kijken. Daar ligt het sleutelelement voor het financiële jaar 2018. Maar op korte termijn verwachten we eerst nog een verdere klim richting de zomer.

Voorbode

Maar naarmate het jaar vordert, zal het almaar gevaarlijker worden en nemen de kansen op een eerste, stevige correctie in jaren fors toe. Het voorsmaakje hebben we al gekregen. De les daaruit is dat we beter een maand te vroeg voorzichtig worden dat twee dagen te laat. Het verschil in rendement kan bijzonder groot zijn.

We mogen ons niet blindstaren op de gunstige economische omgeving alleen, of zoals we het begin 2018 hebben geformuleerd: het economische plaatje ziet er beter uit dan het beursplaatje voor 2018. Maar voorlopig ondersteunen de gunstige economische vooruitzichten nog de markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content