Belgen hebben inderdaad baksteen in de maag

Uit een studie die ING in Europa uitvoerde, blijkt eens te meer dat de Belgen een baksteen in de maag hebben. “Wonen in hun droomhuis” is immers belangrijk en zelfs heel belangrijk, voor 81% van de Belgen, tegenover iets meer dan 50% in Duitsland en Oostenrijk of 59% in Nederland.

Blijkbaar wordt die voorkeur gedeeld met de Zuid-Europese landen: in Frankrijk, Italië en Spanje vindt meer dan drie kwart van de respondenten dit belangrijk.

ING merkt hierbij op dat dit “droomhuis” in de meeste landen door de respondenten voornamelijk (59% van de respondenten in België) wordt omschreven als een vrijstaande woning.

Velen onder hen zijn trouwens bereid om zich zwaar in de schulden te steken voor deze droom. Een op vier vindt immers dat het beter is om een zo groot mogelijk hypothecair krediet te nemen om zich het beste huis te kunnen veroorloven.

Alleen in Frankrijk zijn er meer respondenten bereid om zulke grote schulden te maken (30% tegenover 24% in België). In alle andere landen (behalve Polen en Italië) gaat meer dan 80% van de respondenten hier niet mee akkoord.

Dat komt misschien doordat de Belg minder down-to-earth is dan andere Europeanen als hij een huis koopt: samen met de Italianen, Engelsen en Nederlanders zijn de Belgen immers het minst van mening dat de aankoop van een huis een zuiver financiële beslissing is.

In Duitsland bijvoorbeeld, waar de prijzen paradoxaal genoeg haast twintig jaar op hetzelfde peil zijn blijven hangen, meent drie kwart van de respondenten dat het om een zuiver financiële beslissing gaat. De Belgen zijn emotioneler in hun aankoop en slechts 54% is die mening toegedaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content