Bel-20 kent beste beursdag sinds mei

© Reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen kenden een spectaculaire heropleving, dankzij de hints op meer stimuli van de Europese Centrale Bank en het opveren van de olieprijs.

ECB-voorzitter Mario Draghi liet donderdag bij het rentebesluit verstaan dat er in maart nieuwe maatregelen kunnen genomen worden. “Een verstandige zet van Draghi”, vindt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. “Tot de volgende rentevergadering kunnen beleggers niet té negatief zijn, ondanks alle risico’s, want we weten uit het verleden dat de centrale bankiers de markten in een steile rechte lijn omhoog kunnen sturen. Hij koopt zichzelf zo extra tijd om uit te dokteren welke extra maatregelen ze nu precies moeten nemen: een verlaging van de depositorente van -0,3 naar -0,4 procent, een verhoging van het maandelijkse inkoopbedrag van 60 naar 80 miljard euro, of misschien zelfs een uitbreiding van het inkoopprogramma naar andere activa? Je weet maar nooit dat er speculatie komt op aankopen van aandelen door de ECB, dan krijgen we weer een rally van de beurzen en dan wil je niet tegenvoets genomen worden.”

Tijdens een paneldiscussie op het Wereld Economisch Forum in Davos zei Khalid Al-Falih, de voorzitter van de Saoedische oliemaatschappij Saudi Aramco, donderdag dat een olieprijs van minder dan 30 dollar per vat “irrationeel” is. “Ik gok erop dat we eind dit jaar hoger staan dan waar we nu staan.” Maar de Saoedi’s zullen massaal olie blijven oppompen tot het overaanbod uit de markt is.

De EuroStoxx50 won 3 procent. De Bel-20 ging 2,83 procent hoger tot 3451 punten. Het is geleden van 10 mei dat de Belgische sterindex zo sterk kon stijgen op een handelsdag.

De Bel-20 heeft zich tot nu toe weerbarstiger getoond dan andere Europese indexen. Zowel de Duitse DAX, als de Franse CAC40, als de Nederlandse AEX-index hebben allemaal meer dan 20 procent van hun pluimen verloren sinds hun piek vorig jaar. Dat betekent dat ze officieel in een berenmarkt zitten. Bij de Bel-20 ging er 16 procent af tussen hoogtepunt van vorig jaar en het laagtepunt van de voorbije week, en kunnen we enkel over een forse correctie spreken.

Het gaat vooral sinds Nieuwjaar hard naar beneden. De beurzen hebben hun start compleet gemist. Er is absoluut geen sprake van een januari-effect in 2016. AB InBev (+3,7%) was lange tijd de sterkhouder van de Belgische sterindex, maar de brouwer verloor sinds Nieuwjaar toch ook 2,6 procent. “Eerst gaan de kleine, minder liquide aandelen onderuit. Daarna gaan beleggers op zoek naar aandelen die ze – gemakkelijk en liefst nog met winst – kunnen verkopen en dan begint de daling van de grote, bekende namen.”

Delhaize (+2,8%) hield in 2016 wel stand. Het is de beste presteerder in de Bel-20 in dit prille jaar. Dat heeft wellicht te maken met de nakende overname door Ahold en het feit dat supermarkten door de band thuishoren in de defensieve hoek. Andere voorbeelden van defensieve namen die in 2016 nipt boven bleven drijven: Care Property Invest (+1,3%), een vastgoedvennootschap, Elia (+3,4%), de netbeheerder, en Proximus (+4,4%), de telecomgroep en een paar kleine, illiquide aandelen.

Solvay (+2%) is het aandeel uit de Bel-20 dat het meest gevoelig is aan de daling van de olieprijs. Het bedrijf levert chemicaliën aan schalieoliebedrijven in de Verenigde Staten, een sector die het moeilijk heeft overeind te blijven. Analisten vermoeden dat de Amerikaanse dochterbedrijven van Solvay – vooral Chemlogics en Cytec – hun prijzen voor de levering van chemicaliën aan de grondstoffensector hebben moeten laten zakken of zullen moeten laten zakken. Solvay zet sinds Nieuwjaar de slechtste prestatie neer (-20%), maar de neergang van het aandeel is al langer bezig: sinds de miljardenovername van Cytec en de aangekondigde, verwaterende kapitaalverhoging.

Buiten de Bel-20 zaten vooral de olietankerrederij Euronav (+2,6%), de kwakkelende zinkgroep Nyrstar (+2,8%) en de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert (+1,4%) (een van de sterkste stijgers in 2015) op het strafbankje. Zij verloren allemaal meer dan een vijfde van hun beurswaarde van eind vorig jaar.

De olieprijs is vandaag wel terug boven 30 dollar per vat gegaan. In principe is een lage olieprijs – als die de vraag naar olie een duw in de rug geeft – een goede zaak voor Euronav. Zolang de vraag naar olie en de vrachttarieven (afhankelijk van het aantal tankers op de markt) op peil blijven, kan Euronav een stevig dividend uitkeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content