Aziatische beurzen gaan bezinningsfase in

Het sentiment op de Aziatische beurzen was vandaag enigszins afwachtend te noemen, van grote bewegingen was nergens sprake.

De belangrijkste indices blijven dicht in de buurt van het slotniveau van gisteren. Het goede nieuws over Apple zit nu wel verrekend in de koers, de beleggers kijken uit naar een volgende katalysator. Het is vooralsng onduidelijk uit welke hoek die moeten gaan komen.

Chinese vastgoedmarkt lijkt dicht te slibben

Er zijn steeds sterkere signalen die er op kunnen wijzen dat de Chinese vastgoedmarkt lijkt dicht te slibben. De prijzen voor huizen en appartementen staan al een tijdje onder druk.

Daarnaast dreigen ook de verkopen van bouwgronden te stokken. Meer dan 900 van die veilingen faalden in 2011, wat neerkomt op een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar voordien.

In 130 grote steden daalden de opbrengsten van de verkopen van gronden met 13%, zo blijkt uit cijfers van de China Index Academy. Wanneer de verkopen van bouwgronden terugvallen, kan het niet anders of deze beweging wordt met enige vertraging door de bouwsector gevoeld.

In China wordt overigens met een bezorgd oog richting Europa gekeken, waar de schuldencrisis nu eens weer onderhuids en dan weer eens bovengronds blijft woeden. Met name over de banken is de bezorgdheid toegenomen.

Situatie bij Spaanse en Italiaanse banken is onrustbarend

De internationale aandelenmarkten vertoonden de afgelopen week volgens ABN Amro week een uiteenlopende ontwikkeling. Met name de situatie bij Spaanse en Italiaanse banken wordt op de financiële markten als onrustbarend gezien.

Niettemin wist de Spaanse staat succesvol een aantal leningen te plaatsen van verschillende looptijden, hoewel ze er wel een wat hogere rente voor moest bieden.

Dat lag iets anders voor de Franse staat die aan het einde van de week EUR 11 miljard uit de markt wilde halen, maar de teller zag blijven steken op EUR 10,5 miljard. Het renteverschil met Duitsland liep mede daardoor verder op tot bijna 1,5%-punt voor 10-jaars papier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content