Augustus dreigt een slechte beursmaand te worden
De kans is groot dat augustus een slechte beursmaand wordt, waarin de koersen op meer dagen dan ons lief is in het rood gaan.
Er was wekenlang naar uitgekeken en op 31 juli kreeg de financiële wereld wat ze verlangde. De Amerikaanse centrale bank verlaagde de rente met 25 basispunten (0,25%). Het is in de communicatie van centrale bankiers een traditie geworden dat ze de financiële markten niet willen bruuskeren. Daarom beginnen ze wijzigingen in het beleid ruim op voorhand aan te kondigen. Toch werd de renteverlaging historisch genoemd. Het was dan ook al meer dan tien jaar geleden, van het najaar 2008, dat de Federal Reserve nog eens een renteverlaging had doorgevoerd. Omdat de markten ruim de tijd hadden gekregen die beslissing in de koersen te verwerken, kregen we de intussen klassieke reactie van sell on the news. Wall Street ging dan ook in het rood.
Fed-voorzitter Jerome Powell verdedigde de beslissing door te wijzen op de toegenomen onzekerheid rond het handelsbeleid, de vertragende wereldeconomie, die ook de Amerikaanse groei kan aantasten, en de vaststelling dat de inflatie met 1,6 procent onder de doelstelling van 2 procent blijft. Zeer opmerkelijk was dat de Fed-voorzitter meteen ook de op de rem ging staan. “Dit is niet de start van een lange reeks van renteverlagingen”, stelde hij onomwonden op de persbabbel na de aankondiging van de beslissing. Op basis van de futureshandel houdt de markt nog rekening met één bijkomende renteverlaging in 2019. Bij de Federal Reserve is lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak van lagere rentestanden, gezien de robuustheid van de Amerikaanse economie.
Dubbele teleurstelling
Dat was niet het enige teleurstellend nieuws dat aandelenbeleggers te slikken kregen. Er is bovendien geen millimeter toenadering tussen de Verenigde Staten en China in hun onderlinge handelsoorlog. Wel integendeel, de Amerikaanse president, Donald Trump, zal nu toch 10 procent importheffingen doorvoeren op de resterende 300 miljard dollar aan invoer uit China. Volgens de man in campagnemodus komen de Chinezen een aantal beloftes, zoals het kopen van meer Amerikaanse landbouwproducten, niet na.
Trump had zich een dag eerder ook al opgewonden over de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank. Hij had voorafgaand aan de Fed-meeting haast een ruime renteverlaging van 50 basispunten geëist. De Amerikaanse president meldde dan ook prompt in een tweet teleurgesteld te zijn.
Die dubbele teleurstelling is natuurlijk geen goed nieuws voor Wall Street en andere (westerse) beurzen. De boodschap van Powell was volgens ons al niet krachtig genoeg om een verlengstuk aan de klim te kunnen breien. Die opmars was de jongste weken op de Amerikaanse beurs overigens geleidelijk aan al tot stilstand gekomen. De kans is groot dat augustus een slechte beursmaand wordt, waarin de koersen op meer dagen dan ons lief is in het rood gaan. Augustus is, meer dan juli, dé vakantiemaand in de VS. Veel handelaren zullen met vakantie zijn, wat de handel dunner en dus heftiger maakt. Uitkijken is dus de boodschap!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier