Amerikaanse economie zal zich geleidelijk blijven herstellen

De publicatie van de BBP-cijfers over het eerste kwartaal in de Verenigde Staten was uiteindelijk een non-event. De groei was weliswaar teruggevallen van 3% (tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar) tot 2,20%, maar volgens Steven Steyaert van ING hoeven we ons daar niet te veel zorgen over te maken.

Er is nog altijd sprake van een geleidelijk en een gezond herstel van de Amerikaanse economie, zeker wanneer de verschillende componenten van de BBP-cijfers worden ontleed. Een positief gegeven was bijvoorbeeld dat de consumptie van de gezinnen met 3% was gestegen.

De Amerikaanse huisgezinnen hebben met andere woorden meer goederen en diensten gekocht. Daarbij was het opvallend dat voor het eerst sinds lang de verkoop van wagens opnieuw sterk was. De consument durft met andere woorden opnieuw duurzame consumptiegoederen te kopen.

Bedrijven kunnen meer gaan investeren

Dat de groei beperkt bleef tot 2,20%, had onder andere te maken met het feit dat er minder uitgaven voor het Amerikaans leger werden gedaan, wat echter volgens Steyaert een eenmalig gegeven is. We hoeven in zijn visie niet meteen euforisch te worden, maar anderzijds is het duidelijk dat het herstel zich verder zet.

De bedrijven staan, zoals uit de bedrijfsresultaten bleek, financieel heel sterk en kunnen in de komende maanden gaan blijven investeren en aanwerven.

De beschikbare cash zal worden aangewend zodra het vertrouwen opnieuw toeneemt. In de komende maanden zal het herstel in de Verenigde Staten zich verder zetten, de economie aldaar is minder afhankelijk van Europa dan we wel zouden denken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content