Prosus trakteert op een internetgigant bij de buren

. © Getty Images

Prosus biedt de mogelijkheid op Euronext Amsterdam Tencent te kopen tegen 20 tot 25 procent korting.

Prosus maakte ruim een jaar geleden, op 11 september 2019, een spectaculair debuut op Euronext Amsterdam. Het was de grootste beursintroductie in jaren op de Europese aandelenmarkten. De koers sprong afgerond 30 procent hoger, van de introductieprijs van 58,7 euro naar een piek van 77,4 euro, zodat de beurswaarde in de buurt van 125 miljard euro uitkwam.

Daarmee werd Prosus de grootste internetbelegging van Europa. Het moet in beurswaarde op Euronext Amsterdam enkel Royal Dutch Shell en Unilever voor laten gaan. Zowat 90 procent van de waarde komt van het belang in Tencent Holdings (31%). Daarnaast zijn er participaties in onder meer DeliveryHero, Ctirp, iFood, Swiggy, MakeMyTrip, Udemy en Mail.ru.

Prosus werd naar de beurs gebracht door zijn Zuid-Afrikaanse hoofdaandeelhouder Naspers(72,5%), een van de markantste beurssprookjes van de afgelopen decennia. Het bedrijf werd opgericht in 1915 als De Nationale Pers, de moedermaatschappij voor de Nederlandstalige krant De Burger. Nu is het een mediaconglomeraat met haast een monopolie op het Afrikaanstalige nieuwsaanbod en satelliettelevisie in Zuid-Afrika. In mei 2001, in volle dotcomcrisis, nam Naspers voor 32 miljoen dollar een belang van 46,5 procent in Tencent.Dat Chinese technobedrijf lanceerde in 2011 de mobiele berichtjesapp WeChat, die zou uitgroeien tot het overheersende Chinese platform. Gebruikers kunnen er alles doen: gamen, winkelen, producten kopen, artikels lezen, tv kijken, tickets reserveren, bellen, chatten en betalen. WeChat heeft maandelijks meer dan een miljard actieve gebruikers, die er gemiddeld anderhalf uur per dag spenderen. In tegenstelling tot de concurrentie, zoals Facebook,haalt WeChat zijn belangrijkste inkomsten niet uit onlineadvertenties, maar uit onlinegaming. Tencent is het grootste onlinegamingbedrijf ter wereld.

Tencent heeft de helft van de Chinese onlinemarkt in handen, een ongezien cijfer. De jongste jaren is Tencent een aanzienlijk deel van zijn winsten beginnen te investeren in beloftevolle internetbedrijven. Naspers (Prosus) is met 31 procent nog altijd veruit de grootste aandeelhouder van Tencent. Zijn belang is nu afgerond 200 miljard dollar waard, of meer dan 5000 keer de oorspronkelijke investering van negentien jaar geleden.

Om de chronische onderwaardering van het Naspers-aandeel af te bouwen, kondigde de Nederlandse CEO, Bob van Dijk, aan dat de internationale internetbelangen worden afgesplitst in Prosus. De koers van Tencent staat dicht bij een historisch record. Sinds de lockdown steeg de marktwaarde met bijna 60 miljard dollar, met dank aan de toegenomen inkomsten uit gaming door de quarantainemaatregelen. De onlinegamingverkopen sprongen 38 procent hoger in het tweede kwartaal, en duwden de groepsomzet 29 procent hoger. Prosus boekte tijdens het boekjaar 2019-2020, afgesloten op 31 maart, 23 procent meer omzet (21,5 miljard dollar) en 13 procent meer winst (3,36 miljard dollar).


Conclusie

De aantrekkingskracht van hetProsus-aandeel is overduidelijk dat het de kans biedt op Euronext Amsterdam Tencent te kopen met vandaag 20 tot 25 procent korting. Heel wat analisten prefereren tegenwoordig Tencent boven die andere Chinese gigant, Alibaba, omwille van de snellere groeikansen in gaming. We kunnen het enkel maar bevestigen. Tencent Holdings is een van de meest beloftevolle groeiers voor de komende jaren. We wachten op koerszwakte voor een adviesverhoging en om een positie in te nemen voor de voorbeeldportefeuille.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 83,28 euro

Ticker: PRX NA

ISIN-code: NL0013654783

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 135,6 miljard euro

K/w 2019: 41

Verwachte k/w 2020: 36

Koersverschil 12 maanden: +24%

Koersverschil sinds jaarbegin: +25%

Dividendrendement: –

Partner Content