Baissecombinaties op IBM

© Belga

De jongste jaren sputtert de machine van IBM. Omdat het dividend relatief hoog blijft, zakt de koers van het aandeel niet. Met opties à la baisse zetten we in op een lagere koers van de IT-reus.

International Business Machines, afgekort IBM, is een bedrijf dat tot de verbeelding spreekt. De meeste mensen kennen het omdat het de eerste personal computer heeft ontwikkeld. IBM is een van de grootste IT-bedrijven ter wereld. Het heeft meer dan 425.000 medewerkers in 160 landen. Maar de jongste jaren sputtert de machine. De onoplettende aandeelhouder merkt dat nauwelijks, omdat het dividend relatief hoog blijft (3,2%). Dat verklaart wellicht waarom de koers niet zakt. Daarom gaan we, tegen onze gewoonte in, à la baisse op IBM. Als u aandelen van de groep bezit, kunt u de volgende strategie overwegen.


Geschreven call

Schrijf 1 call IBM juni ’17 met uitoefenprijs 175 dollar @ 6,25 dollar

Als u dat contract schrijft, bent u verplicht aandelen van IBM te verkopen tegen 175 dollar per aandeel. Dat is rond de huidige koers. U ontvangt direct 6,25 dollar. Stijgt het aandeel tegen midden juni tot boven 175 dollar stijgt, dan moet u leveren. U krijgt dan 175 dollar per aandeel. Aangezien u al 6,25 dollar had gekregen, krijgt u 181,25 dollar per aandeel. Dat is 3,5 procent meer dan de huidige koers, terwijl u net zoals wij had gerekend op een koersdaling.

Als de koers niet stijgt of zelfs daalt, mag u de premie van 6,25 dollar per aandeel behouden en blijven de aandelen in uw portefeuille. Zo’n strategie van geschreven calls is alleen verantwoord als u aandelen IBM bezit. Als u geen aandelen hebt, kunt u ook inspelen op een koersdaling.


A la baisse

Schrijf 1 put IBM juni ’17 met uitoefenprijs 175 dollar @ 9,50 dollar

Dat contract geeft u het recht aandelen van IBM te verkopen tegen 175 dollar, ongeacht de koers. Uiteraard zult u pas verkopen als de koers veel lager is. U hoeft de aandelen niet te bezitten. Zakt de koers naar het niveau van begin vorig jaar (120 dollar), dan maakt u een winst van minstens 55 dollar, of het verschil tussen de uitoefenprijs (175 dollar) en de koers (120 dollar). Daar moet u de premie van 9,50 dollar aftrekken, waardoor de winst toch nog 45,50 dollar bedraagt. U verviervoudigt dan uw inzet. Om zo’n winst te maken met de aandelen, zou de koers moeten stijgen tot 700 dollar. Dat is niet onmogelijk, maar het is weinig waarschijnlijk dat dat gebeurt voor 16 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content