Australische dollar zit in de schaduw van China

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ondanks de politieke impasse in Australië doet de economie van het land het goed. De Australische dollar is wel erg gevoelig voor de evolutie van de Chinese economie. Daar schuilt het gevaar.

Terugblik op 2018

Australië heeft zijn zevende premier in tien jaar. Geen enkele premier deed het afgelopen decennium zijn termijn uit. Toch doet de Australische economie het goed. In 2018 was dat niet anders, met een groei rond 3 procent. De verzwakking van de Australische dollar tegenover de euro heeft dus niet veel van doen met de economie, die uitzonderlijk stabiel blijft. Anders dan in de Verenigde Staten kwam er in 2018 geen renteverhoging. De rente blijft op 1,5 procent.

De verwachtingen voor de economie

De centrale bank van Australië gaat uit van een groei rond of boven 3 procent in 2019. Ze verwijst daarvoor vooral naar de sterke arbeidsmarkt. De consumptie verbetert door de groei van de werkgelegenheid en de belastingverlaging. De dure huizenmarkt is wel een zorgenkind, omdat die leidt tot een stijgende schuld bij de gezinnen. De inflatie zit binnen de doelstelling van de centrale bank (2 à 3%). We verwachten pas een eerste renteverhoging in de tweede helft van 2019.

De verwachtingen voor de Australische dollar

Australië is een land met een AAA-rating. Het heeft een zeer lage overheidsschuld. Daar zal volgend jaar wellicht geen verandering in komen. De Australische dollar is wel erg gevoelig voor de evolutie van de Chinese economie. China is een belangrijke handelspartner van Australië, vooral voor grondstoffen. Daar schuilt het gevaar: als de Chinese economie verzwakt, zal Australië dat onmiddellijk voelen. Van een hogere rente moet de munt ook geen steun verwachten. We blijven daarom voorstander om een belegging in die munt beperkt te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content