Inspiratie Professor Peggy De Prins over de verzwegen frustraties op het werk: ‘Je kunt niet in elke fase van je loopbaan perfect tevreden zijn’
Inspiratie De wondere wetenschap achter piekeren: ‘Het zegt iets over de waarden die je belangrijk vindt’
Inspiratie De 7 tools voor het leven volgens Arnold Schwarzenegger: ‘Iedereen kan doen wat ik gedaan heb’
Inspiratie Inspiratie Zit u op uw job wel (nog) op de juiste plek? Als u twijfelt of u wel op uw baan op de juiste plek zit, wat kunt u dan ondernemen om het roer om te gooien? Trainer en onderzoeker Sandra Klijn legt het uit in een boek over: ontdek uw kernwaarden en ontdek al doende de dingen waar u goed in bent.
Inspiratie Inspiratie Hoe zorg je voor een open, gezonde en veilige werkomgeving? ‘Macht maakt een beetje gek’ Welke omstandigheden werken toxisch gedrag op de werkvloer in de hand? En hoe zorg je voor een open, gezonde en veilige werkomgeving? Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo, twee Nederlandse autoriteiten in psychologische veiligheid op het werk, schreven er een boek over. “Ga er niet te snel vanuit dat er niks aan de hand is in je bedrijf of het allemaal wel meevalt.” Filip Huysegems
Inspiratie Inspiratie Psychotherapeut Anneleen De Lille: 'Verbondenheid met collega's kan wonderen doen als de werkdruk ruiger wordt' Sinds de coronapandemie voelen mensen zich nog meer opgejaagd dan tevoren, stelt Anneleen De Lille vast. Stress zal er altijd zijn in een baan, maar ze leert er mensen wel mee om te gaan. “Door je waarneming bewust te filteren op positieve zaken, ga je de hele dag in een ander licht zien.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Thomas Erikson: 'Ik zie wel vaker dat mensen iets willen worden wat ze niet zijn' Vakpsychologen maken brandhout van zijn methode om persoonlijkheidstypes op te delen in vier kleuren, maar dat weerhield Thomas Erikson er niet van een internationaal gevierde bestsellerauteur te worden. Gelouterd door een hoop professionele omzwervingen, twintig jaar gesukkel als schrijver en twee bankovervallen is het onderwerp van zijn nieuwe boek: omgaan met tegenslagen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Isabelle Gonnissen over 30 Dagen zonder klagen: 'Als je positiever in het leven wilt staan, moet je oefenen' In het begin is het even op je tanden bijten, maar positief denken is een gewoonte die mensen zich kunnen aanwennen, weet Isabelle Gonnissen, de bezielster van 30 Dagen zonder klagen. "De dingen van een positieve kant bekijken is een keuze die je zelf in de hand hebt. Je welzijn zal er wel bij varen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid David McRaney over de grenzen van de redelijkheid: 'Feiten spreken níét voor zichzelf' Zelfs aanhangers van Donald Trump kunnen zich bedenken, bleek tijdens de Amerikaanse midterms. Er is wel degelijk een grens waarop mensen bereid zijn toe te geven dat ze zich vergissen, bevestigt de Amerikaanse wetenschapsjournalist David McRaney. Zijn oplossing: vertel een verhaal. "Uiteindelijk doet het er niet toe hoeveel correcte informatie je iemand aanbiedt, maar wel hoe die informatie doorwerkt."
Ondernemen Ondernemen Van mediteren tot wandelen: tips voor meer concentratie Hebt u het ook zo moeilijk om uw focus vast te houden? Mark Tigchelaar en Oscar de Bos verzamelden tien handige tips om daaraan weerwerk te bieden. Neem bijvoorbeeld een meditatiepauze. Werk met muziek (maar luister niet naar de tekst). Sloop een paperclip. Of installeer een trampoline in uw kantoor.
Ondernemen Ondernemen Viktor Mayer-Schönberger (professor Oxford Internet Institute): 'Diversiteit en pluralisme hebben een kostprijs' Grote vernieuwers denken out of the box en gooien overboord wat voorafging, is vaak te horen. Dat is een misvatting, benadrukt Viktor Mayer-Schönberger, professor aan het Oxford Internet Institute. "Het is verstandiger ín je box te blijven en wat tegen de wanden aan te duwen - die zijn soepeler dan je denkt."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Biologe Jane Goodall op de bres tegen de klimaatverandering: 'Hoop is de bereidheid om actie te ondernemen' De wereld bevindt zich in een kritieke situatie, weet de internationaal gelauwerde Britse biologe en natuuractiviste Jane Goodall. Toch gelooft ze dat de mens het tij alsnog kan keren. "Als we het samen doen, en allemaal ons steentje bijdragen, iedereen, dan kunnen we manieren vinden om de klimaatverandering tegen te gaan en diersoorten voor uitsterven te behoeden."
Ondernemen Ondernemen De economie van het vogelspotten: 'Een spreeuwenzwerm, dat is pure magie' Vlamingen hebben een hart voor vogels, en dat gaat nog in stijgende lijn. Rond vogelspotten - 'twitchen' in de fanatieke vorm - is een hele economie ontstaan. "Oké, je kunt ook planten en paddenstoelen en insecten ontdekken. Maar vogels zijn toch net iets spannender."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Slaapexpert Dalena van Heugten: 'Dat slaaptekort haal je in het weekend niet meer in' Slaap behoort tot onze belangrijkste bezigheden, zegt slaappsychologe Dalena van Heugten, en toch zijn de statistieken dat één op de drie mensen slecht slaapt wellicht nog een onderschatting. "Zorg dat je leefstijl bevorderlijk is voor je slaap", raadt ze aan. "En laat die alcohol ook maar achterwege."
Ondernemen Ondernemen Geluksexpert Dajo De Prins: 'Een chief happiness officer is een schijnoplossing' Bedrijven met gelukkige werknemers presteren beter dan hun concurrenten, weet geluksexpert Dajo De Prins. Aan ondernemingen geeft hij advies over hoe mensen vrolijker, geëngageerder en geïnspireerder kunnen werken. "Een individu kan van alles doen om werkgeluk te bereiken, maar dat het zelf de ultieme sleutel in handen heeft, is onzin."
Ondernemen Ondernemen Sterrenkundige Nancy Vermeulen: 'Reizen in de ruimte is geen science-fiction meer' Er komt een dag dat tripjes buiten de dampkring niet alleen meer zijn weggelegd voor multimiljonairs, voorspelt Nancy Vermeulen. Haar Space Training Academy leidt toekomstige privéastronauten op. "Mijn moeder is zeventig. Ik heb haar eens een ruimtevaartsimulatie cadeau gedaan en ze vond het prachtig."
Ondernemen Ondernemen Straatkunst is mainstream geworden De tijd dat muurschilderingen als vandalisme werden beschouwd, is voorbij. Nu wordt straatkunst omhelsd door stadsbesturen als instrument van citymarketing en bedrijven zien er een manier in om hun imago uit te dragen. Gespecialiseerde organisaties koppelen de opdrachtgevers aan artiesten. "Als een fastfoodketen mij morgen contacteert om megahamburgers op de gevels te zetten, dan zorg ik daarvoor."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Psycholoog Hein Zegers: 'Geld maakt inderdaad gelukkig. Als je het aan anderen uitgeeft.' Wat is welzijn? Die vraag probeert psycholoog en gelukstherapeut Hein Zegers te beantwoorden in een nieuw boek.
Ondernemen Ondernemen Bestsellerauteur Tom Vanderbilt: 'Het is nooit te laat om met iets nieuws te beginnen' De Amerikaanse auteur Tom Vanderbilt leerde zichzelf een jaar lang nieuwe vaardigheden die hij al lang wilde kunnen: zingen, surfen, schaken, tekenen, jongleren, zwemmen, lassen. "Als je je pakweg 100 uur in iets bekwaamt, kun je waarschijnlijk al heel veel."
Ondernemen Ondernemen Steven Laureys: 'We kennen de koffiepauze. Waarom niet de meditatiepauze?' In onze cultuur blijven we ons mentale welzijn verwaarlozen, stelt neuroloog Steven Laureys vast. En dat terwijl mensen lijden aan burn-outs en stress, slecht slapen en snakken naar meer rust. "Ik ben er zeker van dat momenten van meditatie veel stress en emotionele uitputting kunnen voorkomen."
Ondernemen Ondernemen De kogelvrije padvinders van k-pop boysband BTS delven goud Elk detail van de Koreaanse boysband BTS is tot in de puntjes uitgedokterd: van de look, de kleding en de sound tot de merchandising. Rond de groep groeit een alsmaar uitdijend marketinguniversum. Zelfs als ze naar de beurs trekt, scoort ze een hit.
Nieuws Nieuws Rustig blijven op de weg kun je leren: 'Neem die opgestoken middenvinger niet persoonlijk' In het verkeer neemt ons primitieve brein de bovenhand, weet mindfulnessexpert David Dewulf. In een boek legt hij uit hoe mensen zen kunnen blijven achter het stuur. "De innerlijke glimlach maakt je ontvankelijker voor positieve dingen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Luc Swinnen (expert in stress en burn-outs): 'Verveling is niet nutteloos' Elke dag krijgt Luc Swinnen patiënten aan de lijn die doodsbenauwd zijn voor het coronavirus. In plaats van gestrest te zijn, is het beter te ontspannen en mentaal offline te gaan.
Ondernemen Ondernemen Bijlwerpen komt naar Vlaanderen Vrijetijdsbestedingen zoals bijlwerpen, angerrooms en obstakelraces vieren vaardigheden die als 'mannelijk' te boek staan: rauwe kracht ontketenen, loos gaan, risico's nemen, niet zeuren en doorbijten. Was de ongetemde viriliteit dan niet op haar retour?
Ondernemen Ondernemen De hype van de tatoeage: 'Met een tattoo geven mensen betekenis aan hun leven' In luttele jaren is de tatoeage opgeklommen van een waarmerk van randfiguren tot een trendy lifestyle-embleem.
Ondernemen Ondernemen Digitale humanist Fredo De Smet: 'Technologie maakt van ons andere mensen' We verliezen de controle over de machines die we zelf gemaakt hebben, beseft Fredo De Smet. "Maar als we goed wakker zijn, kunnen we de technologie misschien in een gunstige richting duwen."
Nieuws Nieuws Robot Love: hoe we van robots kunnen leren wat liefde is Een tentoonstelling in Eindhoven onderzoekt de wisselwerking tussen mens en machine. "Mensen komen voortdurend als cyborg uit de kast, al beseffen ze het zelf niet."
Ondernemen Ondernemen Cultuuradviseur Johan Idema: 'Ga eens op supermarktsafari, of bezoek een favela' Mensen kunnen veel meer uit hun vakantie halen, vindt Johan Idema. Hij schreef er een gidsje over. "Probeer eens mee te rijden met een vuilniswagen. Of vraag een bakker of je bij het ochtendgloren zijn bakkerij mag bezoeken."
Nieuws Nieuws Is er leven na de smartphone? De smartphone is doorgedrongen tot in alle levenssferen. Het onderscheid tussen online en offline vervaagt steeds meer. Hoe erg is het dat we altijd belbaar, mailbaar en zichtbaar willen zijn?
Inspiratie Inspiratie 'Mindfulness doe je voor de hele samenleving' Mindfulness gaat niet over wollige dingen, het is een manier om met de werkelijkheid om te gaan, zegt psychiater en zenleraar Edel Maex. "We kunnen niet blijven vastzitten in tabellen en cijfers en dossiers."
Nieuws Nieuws Fanny Kiekeboe krijgt een eigen stripreeks Na Jerom en Suske en Wiske krijgt ook Fanny Kiekeboe een eigen volwassen strip. Ook in Vlaanderen zijn de stripuitgeverijen niet bang meer om te rommelen in eerbiedwaardig erfgoed. De tijd dat strips als vanzelf centraal stonden in het vrijetijdsamusement is immers helemaal voorbij.
Nieuws Nieuws ZEG HET MET EEN NUMMERPLAAT Belgen die er 2000 euro voor overhebben, leggen hun ziel bloot in hun nummerplaat. Een gepersonaliseerd kenteken is geen voorrecht meer van parlementsleden, ministers en diplomaten alleen.
Nieuws Nieuws KUNST ZONDER GEVOEL Kunnen computers kunst maken? Ze doen het al. Alleen kunnen ze enkel voortborduren op wat mensen vooraf hebben bedacht. Tot het bedenken van iets origineels zijn ze niet in staat. Voorlopig tenminste.
Nieuws Nieuws OPRUIMEN MAAKT GELUKKIG Een propere en opgeruimde woning bereidt de weg naar een gelukkiger leven, is de boodschap van een stapeltje adviesboeken in de boekhandel. En na je huis breng je misschien je leven op orde.
Nieuws Nieuws DE KUNST KOMT NAAR HET VOLK Straatkunst is zijn undergroundkarakter ontgroeid. Niet alleen galeries en musea drukken straatkunstenaars aan de borst, ook stadsbesturen, vastgoedontwikkelaars en bedrijven zijn hen goedgezind.
Nieuws Nieuws 'PROBEER NIET EEN HIT TE SCHRIJVEN K3 is meer dan een slimme marketing, er zit ook een sterk creatief concept achter. Daarvoor zorgen de mensen die de liedjes, de dansjes en de pakjes bedenken. "'Tienduizend jaren oorlog zonder dat ooit iemand won.' Dat is toch geen onzin?"
Nieuws Nieuws 'MENSEN MAKEN AUTO'S NIET MOOIER' Mensen vinden foto's van zichzelf nooit mooi genoeg, stelde René Staud vast toen hij begon als fotograaf. Hij besloot dan maar auto's te gaan fotograferen. Zijn beelden voor merken als Mercedes, Porsche, Volkswagen, Rolls-Royce en Ferrari gaan de wereld rond.
Nieuws Nieuws OP ZEE DE VRIJHEID Het Seasteading Institute wil een stad in de open zee bouwen en er een ultravrije rechtsorde opzetten. Tegen 2020 moet de eerste ponton er liggen.
Nieuws Nieuws NOOIT MEER KOKEN Rob Rhinehart bedacht Soylent twee jaar geleden aan zijn keukenaanrecht. Het werd een boomende business. In het drankje zitten alle voedingsstoffen die een lichaam nodig heeft. Inkopen doen, koken, afruimen en afwassen: het hoeft allemaal niet meer.
Nieuws Nieuws TERUG NAAR HET OERDUEL Na motoren, wielrennen en tatoeages zijn ook harde gevechtssporten aan een sociale opmars bezig. De lol aan vechtsporten, stelt de Amerikaanse universiteitsdocent en kooivechter Jonathan Gottschall, is dat het in hun puurste vorm duels zijn. En daar zijn vooral mannen dol op.
Nieuws Nieuws WELKOM IN HET ROBOTHOTEL Het personeel in het Henn-na Hotel in Nagasaki bestaat grotendeels uit robots. Het hotel spiegelt een toekomst voor waarin de omgang met kunstmensen vanzelfsprekend is.
Nieuws Nieuws 'VRIJHEID EN MARKTVRIJHEID ZIJN TOTAAL VERSCHILLENDE DINGEN' Filosofie is niet iets abstracts, je kunt de inzichten van denkers gebruiken in je dagelijkse leven, zegt de Nederlandse filosoof Jan Drost. Om ethische keuzes te maken bijvoorbeeld. "Ik spreek weleens met mensen die proberen duurzaam te ondernemen, en niet alleen omdat het leuk verkoopt."
Nieuws Nieuws DUTJE OP HET WERK TOONT IJVER De doorwaakte nachten in de Londense City zijn bekend, maar vooral in Japan is het tekort aan slaap een taai probleem. In het land van de arbeidsvlijt bij uitstek werken mensen makkelijk tot twaalf uur per dag, soms zes dagen op zeven.
Nieuws Nieuws De chic van de witte sok De drang om uniek te zijn en dat uit te drukken in kleding is passé, beweren trendwatchers. Daar is een naam voor: normcore.
Nieuws Nieuws Kleur je zen Kleurboeken voor volwassenen zijn een hit in de boekhandel. "Je zit eens even niet voor een beeldscherm. Geen tv, geen internet. Je kunt er helemaal in opgaan."
Nieuws Nieuws Briesje, turbine of glockenspiel Hybride wagens rijden stil. Te stil om veilig te zijn. Tegen 2019 moeten ze kunstmatige geluiden voortbrengen, zodat voetgangers of fietsers ze beter horen aankomen. Europa heeft al een verbod uitgevaardigd op dierengeluiden, klokgelui, melodieën en loeiende sirenes.