Myrte De Decker

‘Koppel de indexatie van huurwoningprijzen aan de energiezuinigheid van een woning: goed voor huurder en planeet’

Myrte De Decker redacteur bij Trends

“De Vlaamse regering grijpt zelden in op de privéhuurmarkt”, ziet journalist Myrte De Decker. “Mocht ze toch een statement willen maken, dan kan dat nu.”

Op het hoogtepunt van de energiecrisis in 2022 mocht de huurprijs van woningen zonder energieprestatiecertificaat (EPC) of met een belabberd EPC-label E en F niet langer worden geïndexeerd. Voor panden met een D-score mocht slechts de helft van de indexatie worden toegepast. Met dat spoeddecreet wilde de Vlaamse regering voorkomen dat huurders van energieverslindende panden zich blauw zouden betalen aan huur en hun gas- en elektriciteitsfactuur – veelal personen die niet al te veel ruimte in hun portemonnee hebben. Twee vzw’s die de belangen van eigenaars verdedigen, trokken daarop naar het Grondwettelijk Hof. Ze voerden een rist bezwaren aan om de maatregel te vernietigen. Het hof heeft de vraag van de verenigde eigenaars om het decreet te vernietigen verworpen.

Tijdelijke aard van maatregel wringt

Het is de eerste keer dat het Grondwettelijk Hof een duidelijk verband legt tussen het energieverbruik en de prijs van een huurwoning. Juist daarom wringt de tijdelijke aard van die maatregel. Vaak zijn het personen en huishoudens in een financieel zwakke positie die terechtkomen in energieverslindende huurpanden met een slechte EPC-score en dus een hoge energiefactuur betalen. Het zou niet meer dan correct zijn om het tijdelijke decreet meer duurzaam van aard te maken. Koppel de indexatie van huurwoningprijzen aan de energiezuinigheid van een woning. Zo worden verhuurders aangezet om broodnodige renovaties en isolatiewerken uit te voeren. Dat is niet alleen goed voor de huurder, maar ook voor de planeet. De Vlaamse regering grijpt zelden in op de privéhuurmarkt. Mocht ze toch een statement willen maken, dan kan dat nu.

Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content