Volkswagen wil de grootste blijven

© reuters

Volkswagen, marktleider op de Europese automarkt, is niet van plan zijn leiderspositie uit handen te geven.

Hoewel Volkswagen rekening houdt met een afkoeling van de West-Europese automarkt wil de Duitse autobouwer dit jaar op hetzelfde peil presteren als vorig jaar het geval was. Dat liet topman Martin Winterkorn maandag verstaan in een toelichting bij de recordcijfers die de autobouwer in 2011 liet optekenen.

Terwijl verwacht wordt dat de vraag naar personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen in Europa afneemt, mikt Volkswagen op expansie in Azië, Zuid-Amerika, de VS en Rusland.

Recordverkoop, recordwinst

Volkswagen slaagde er in 2011 in een (record)winst voor rente en belastingen van 11,3 miljard euro op te tekenen. Dat is een toename met 59 procent vergeleken met het jaar ervoor. De omzet klokte een kwart hoger af tot 159,3 miljard euro. In 2011 werden voor het eerst meer dan 8 miljoen wagens verkocht. Bij de verkoop van 8,3 miljoen wagens worden ook de merken Audi, Seat, Skoda en Bugatti gerekend.

Op weg naar de wereldwijde nummer 1

Topman Winterkorn laat er geen twijfel over bestaan dat de Europese autoreus GM als grootste autobouwer ter wereld naar de kroon wil steken. Om dat te bereiken loopt een vijfjarenplan, waarin 64,2 miljard euro wordt vrijgemaakt voor investeringen in fabrieken en nieuwe automodellen. Daar komt nog 14 miljard euro bij voor joint- ventures in China.

Volkswagen, die ook de merken Bentley, Lamborghini en Bugatti bezit, wil tegen 2018 meer dan 10 miljoen auto’s per jaar bouwen. Daarvoor wil het 50.000 mensen aanwerven. VW heeft op dit moment ruim 500.000 werknemers in dienst.

Bonus voor directie en personeel

Zowel de toplui als de aandeelhouders en werknemers mogen dit jaar de vruchten plukken van de puike prestaties van vorig jaar. De directieleden ontvingen in totaal 70 miljoen euro tegenover 37 miljoen euro een jaar eerder. Het deel van topman Winterkorn bedraagt 17,4 miljoen euro. De gewone werknemers bij VW kregen ook – zij het een veel kleinere – bonus van 7.500 euro bruto, wat bijna 90 procent meer is dan een jaar eerder. Voor de aandeelhouders is er een verhoging van het dividend met 80 cent per aandeel. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content