Vakbonden organiseren nationale actiedag voor hele retailsector

Kristel Van Damme (ACV), Manu Gonzalez (CNE) en Jan De Weghe (BBTK) op de foto voorafgaand aan een vergadering tussen de directie en de vakbonden van supermarktketen Delhaize op zaterdag 22 april 2023 in Brussel. © Belga

Na de mislukte tweede verzoeningsvergadering tussen de directie en de vakbonden van Delhaize, hebben die vakbonden beslist een nationale actiedag voor de hele retailsector te organiseren. Dat bevestigt Kristel Van Damme van ACV Puls zaterdag. Hoe die actiedag zal verlopen en wanneer die zal plaatsvinden, moet nog worden beslist, maar de datum van 10 mei circuleert alvast.

Ondanks drie bijzondere ondernemingsraden en twee verzoeningspogingen onder leiding van een sociaal bemiddelaar zit het overleg bij Delhaize nog altijd muurvast. Op 7 maart presenteerde het bedrijf het plan om al zijn 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen.

Vakbondsfront

Aanstaande maandag vindt een reeds langer geplande ondernemingsraad plaats, maar daar verwachten de bonden niet veel van. Omdat enkel de syndicale vertegenwoordigers bij Delhaize zelf er aanwezig kunnen zijn en het overleg nog geen doorbraak opgeleverd heeft, vroegen de bonden zaterdagmiddag aan Delhaize om de bespreking van het toekomstplan zelfs van de agenda te halen, maar daar wilde de directie naar verluidt niet van weten.

Bij vakbond ACV Puls zegt Kristel Van Damme dat de acties noodgedwongen zullen moeten worden versterkt, “om Delhaize op de een of andere manier te treffen”. Maar concrete actiemiddelen moeten nog worden afgesproken, zegt ze. Ook gaat het gemeenschappelijk vakbondsfront door met het plan om een nationale actiedag voor de hele retailsector te organiseren, mogelijk op 10 mei. Van Damme is naar eigen zeggen “terneergeslagen” uit het overleg met de Delhaizedirectie gekomen. “Ik weet niet hoe dit nog recht kan worden getrokken.”

Eerdere verzoeningspogingen

De vergadering ging zaterdag om 14 uur van start en was omstreeks 17.30 uur afgelopen. ‘Geen resultaat bij de bemiddelaar’, luidt het oordeel van een van de vakbonden. Delhaize zou aan zijn plan vasthouden om alle 128 winkels in eigen beheer in een franchisemodel onder te brengen en wil, aldus de syndicale bron, ‘absoluut geen toepassing’ van de wet-Renault. ‘Het sociaal overleg heeft geen enkele waarde meer bij Ahold Delhaize’, luidt het.

Het sociaal overleg zit sinds de aankondiging van het franchiseplan op 7 maart muurvast. Drie bijzondere ondernemingsraden leverden vorige maand niets op, waarna minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een sociaal bemiddelaar van de FOD Werk het veld instuurde. Een eerste verzoeningsvergadering mislukte voorbije dinsdag.

Videoboodschap zorgde voor wrevel

Eerder dit weekend ontstond er commotie over een videoboodschap van CEO Xavier Piesvaux die Delhaize op het interne communicatiekanaal online had gezet. Daarin herhaalt hij het directiestandpunt dat de verzelfstandiging van de 128 Belgische winkels in eigen beheer de ‘enige optie’ is. De video, en vooral de timing ervan, zorgde bij de vakbondsbronnen voor de nodige wrevel, omdat er zaterdagnamiddag een tweede verzoeningsvergadering gepland stond.

Delhaize-CEO Xavier Piesvaux
Delhaize-CEO Xavier Piesvaux © Belga Image

Delhaize nuanceerde de inhoud van de video. ‘Het is in de eerste plaats ons recht en onze plicht om onze mensen te informeren over de voortgang van de zaak’, aldus woordvoerder Roel Dekelver. ‘Er wordt ook niets nieuws in de boodschap gezegd.’ Dekelver voegt eraan toe dat de video al gepland was voor de tweede sessie bij de sociaal bemiddelaar was vastgelegd. ‘De timing is toevallig, het was al langer, voor de tweede sessie gepland.’

Volgens de woordvoerder is de videoboodschap bovendien ‘zeker niet bedoeld om te provoceren’. De CEO spreekt zich zes weken ver in het conflict uit, los van het feit dat er vandaag een tweede bemiddeling is, klinkt het.

Partner Content