Vakbonden en directie Capsugel eens over nieuw voorakkoord voor cao

Bij capsuleproducent Capsugel in Bornem hebben de directie en de vakbonden donderdagavond een nieuw ontwerpakkoord bereikt over de cao. Dat meldt Paul Schoeters van het ACV. Het stakende personeel moet zich over het nieuwe voorstel uitspreken. Het resultaat wordt vrijdagmiddag verwacht.

“De directie heeft duidelijk gemaakt dat er geen fundamentele wijzigingen meer mogelijk waren”, zegt Schoeters. Woensdag hadden vakbonden en directie ook al een ontwerpakkoord bereikt, maar dat werd door 56 procent van de arbeiders weggestemd.

“In het nieuwe ontwerpakkoord dat we vanavond hebben bereikt, is een deel van de koopkrachtverhoging vervroegd”, zegt Schoeters. “Daar doen de mensen dus financieel voordeel bij. Want een snellere stijging van het loon heeft ook gevolgen voor vakantiegeld en eindejaarspremie.”

De vakbonden zullen het nieuwe ontwerpakkoord verdedigen. “We hebben een oplossing gezocht om een langdurig conflict te vermijden”, zegt Schoeters. “Dat is ook niet in het belang van de werknemers.”

De vakbonden lichten het personeel vanaf vanavond in en daarna kunnen zij zich uitspreken over het ontwerpakkoord. Om de staking voort te zetten, moet twee derde van de arbeiders het voorstel verwerpen. Bij de vorige stemming volstond een gewone meerderheid: toen was 56 procent tegen.

De arbeiders van Capsugel legden dinsdag spontaan het werk neer. Bij de Pfizer-dochter worden capsules geproduceerd voor de geneeskundige industrie. Er werken zowat 300 arbeiders en 185 bedienden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content