Vakbonden blokkeren toegang tot hoofdzetel Belfius

© Belga

Een honderdtal militanten van de socialistische (BBTK) en liberale (ACLVB) vakbond protesteren tegen het besparingsplan, dat door de christelijke bond wel is goedgekeurd.

Een honderdtal militanten van de socialistische (BBTK) en liberale (ACLVB) vakbond bij Belfius blokkeren sinds zes uur de toegang tot de hoofdzetel van de bank aan de Pachecolaan in Brussel. Ze protesteren hiermee tegen het besparingsplan, dat door de christelijke bond wel is goedgekeurd.

Met hun actie hopen de vakbonden nog verbeteringen aan het besparingsplan te kunnen aanbrengen.

Het personeel van Belfius Bank in Brussel kan niet aan de slag. Er was in de voormiddag ook een persconferentie gepland over de jaarresultaten, maar die wordt door de actie vervangen door een telefonische conferentie.

De blokkade zou nog tot de middag duren, dan gaan de vakbondsmilitanten naar het Jubelpark waar geprotesteerd wordt tegen de Europese besparingsplannen. Vrijdag mogen ze op gesprek bij de voorzitter van Belfius, volgende dinsdag staat een verzoeningsbureau gepland.

Evenwichtige verdeling
Jean-Michel Cappoen, van de Franstalige vleugel van de socialistische bond, beklemtoont dat de bonden niet gekant zijn tegen besparingen, maar die moeten dan wel evenwichtig verdeeld worden over de verschillende personeelscategorieën.

Ook dringen BBTK en ACLVB aan op werkzekerheid voor het personeel dat blijft. ‘Maar daarover blijft de directie vaag: ze garandeert enkele een volume, zonder individuele garanties te geven.’

Cappoen verwacht ook een écht relanceplan voor de staatsbank. ‘We hebben de indruk dat men qua visie nog nergens staat. Maar om een bedrijf leefbaar te houden, is dat nodig.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content