Vakbond bij Lidl roept op tot nationale staking: ‘Werkdruk is te hoog’

© belga

Er dreigt een nationale staking in alle filialen van warenhuisketen Lidl. Dat meldt de vakbond LBC-NVK dinsdag na urenlang overleg met de directie. De onderhandelingen leverden niets op, dus dient de vakbond een stakingsaanzegging in.

Vorige week was er al een vakbondsactie in het Lidl-filiaal van Oostkamp. De vakbonden namen het niet dat een werknemer werd ontslagen omdat die de hoge werkdruk niet aankon. “Op die manier zorg je voor een schrikbewind”, klonk het toen bij LBC-NVK, die deel uitmaakt van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV). Maar de actie werd snel afgeblazen omdat de directie van Lidl overleg beloofde.

Vandaag – dinsdag 10 april – stond overleg tussen bonden en directie gepland, maar de vakbonden kregen niet de gewenste antwoorden op hun vragen. “We zaten een tweetal uur rond tafel. De directie had oren naar onze verzuchtingen, maar er kwamen geen concrete oplossingen. Nochtans is de situatie acuut en leeft het enorm bij het personeel. De werkdruk is te hoog”, aldus Johan Lippens, secretaris bij LBC-NVK.

“De directie belooft het nodige te doen, maar er is niets concreet voorgesteld. Om de druk op de onderhandelingen hoog te houden is er beslist om een stakingsaanzegging in te dienen. We hopen dat er snel nieuw overleg komt en oplossingen worden aangereikt, eventueel met de inzet van een sociaal bemiddelaar”, zegt Lippens.

Voorlopig is het enkel LBC-NVK die de stakingsaanzegging indient, maar de vakbond maakt zich sterk dat andere bonden zullen aansluiten. De Franstalige collega’s beloven alvast hun steun waardoor een nationale staking bij de retailer dreigt.

Partner Content