Trappist Westvleteren te koop in Nederlandse drankwinkels

© Belga

In België is Trappist Westvleteren alleen bij de abdij in Westvleteren of via thuislevering te koop, maar Nederlanders zullen het bier binnenkort kunnen kopen in de winkel. Dat hebben de monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren maandag aangekondigd.

De monniken starten een proefproject van een jaar, waarbij ongeveer 790 hectoliter – goed voor zowat 240.000 flessen – van de soorten Blond, 8 en 12 naar Nederland zullen worden uitgevoerd. Dat komt overeen met ruim een tiende van de jaarlijkse productie (7.500 hectoliter).

Het bier zal in Nederland verkocht worden in ‘een groot aantal onafhankelijke slijterijen”, zo staat in een persbericht. De monniken willen daarmee naar eigen zeggen ‘de illegale woekerhandel in Trappist Westvleteren op de Nederlandse markt terugdringen’. Mensen kochten aan de abdij kratten trappist, om ze nadien voor een veelvoud van de prijs door te verkopen. ‘Deze woekerpraktijken staan lijnrecht tegenover de waarden van de monnikengemeenschap’, klinkt het. ‘De broeders willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen van hun trappistenbieren kunnen genieten aan een normale, eerlijke prijs.’

Tegen 18 juni – vaderdag in Nederland – zou het West-Vlaamse trappistenbier in de winkelrekken van de slijterijen moeten staan. Het bier zal in Nederland niet in kratten worden verkocht, maar in kartonnen dozen.

Voor de Belgische liefhebber verandert er niets. Hij kan kratten Trappist Westvleteren online reserveren en afhalen aan de abdijpoort. Daarnaast zijn er duo- en sixpacks te koop in een nabijgelegen ontmoetingscentrum, en is er de mogelijkheid om 24 flesjes Trappist Westvleteren aan huis te laten leveren in België.

In de Sint-Sixtusabdij wordt sinds 1839 bier gebrouwen. De verkoop van het trappistenbier is de enige bron van inkomsten van de monniken. De opbrengst is bestemd voor het levensonderhoud van de monniken, het loon van de mensen die in de abdij werken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, gaat naar goede doelen.

Partner Content