Reisorganisatie Vacansoleil failliet verklaard

© Belga

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling dat de Nederlandse touroperator dinsdag al had aangevraagd. Volgens bewindvoerder Lodewijk Hox, die is aangeduid als curator, komt er daarmee duidelijkheid voor mensen die nog op vakantie zouden gaan.

Ook voor andere betrokkenen zou het bankroet een verbetering betekenen ten opzichte van de onzekerheid van de afgelopen dagen. ‘De medewerkers kunnen nu bij uitkeringsinstantie UWV aankloppen voor hun loon. En we kunnen nu over een doorstart gaan praten’, laat Hox weten.

Klanten van het in campingvakanties gespecialiseerde Vacansoleil maken aanspraak op een vergoeding van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Hox schat in dat de reizen van veruit de meeste klanten zijn gedekt. Zij zouden ook nog op vakantie moeten kunnen.

Voor Belgische reizigers hangt het af van wat er op het boekingsformulier staat, zegt woordvoerder Marcel Paapst. ‘Staat er Vacansoleil BV, dan kunnen ze aanspraak maken op dekking van de SGR. Staat er op het boekingsformulier Vacansoleil België, dan niet’. Om hoeveel Belgen het gaat die een vakantie hebben geboekt, kon de woordvoerder niet kwijt. Maar het zouden er niet zo veel zijn, ‘enkele tientallen’.

Vacansoleil kwam in de problemen doordat het bedrijf naar eigen zeggen een grote schuldenlast had opgebouwd in het verleden. Na de uitbraak van de coronapandemie zakte de verkoop van campingvakanties in en moest de onderneming extra financiering aantrekken. Nu de rentes hard zijn gestegen, is die schuldenberg onhoudbaar geworden. Ook de hoge inflatie zorgde voor moeilijkheden voor Vacansoleil.

Maar de curator denkt niet dat het bankroet het einde hoeft te betekenen van de reisorganisatie: hij ziet goede kansen voor een doorstart. ‘Wij merken dat er veel interesse is in de onderneming en de markt die de onderneming bedient’, geeft hij aan. Achter de schermen hebben ook al wat aftastende gesprekken plaatsgevonden met partijen die Vacansoleil misschien zouden willen overnemen.

Hox benadrukt dat Vacansoleil is omgevallen door problemen uit het verleden, maar dat het bedrijf operationeel nu goed draait. Bij Vacansoleil werken driehonderd mensen. Via het in 1969 opgerichte Vacansoleil zijn jaarlijks zo’n half miljoen mensen op vakantie gegaan in 22 Europese landen.

Partner Content