Oudste Zwitserse bank sluit de deuren na hulp bij fraude

© reuters

Wegelin & Co, de oudste private bank van Zwitserland, heeft schuld bekend voor hulp bij belastingontduiking en zet haar activiteiten stop.

Wegelin & Co, de oudste private bank van Zwitserland, heeft schuld bekend voor hulp bij belastingontduiking en zet haar activiteiten stop.

Wegelin & Co, die in 1741 werd opgericht, moet nog 74 miljoen dollar (57 miljoen euro) aan boetes en schadevergoedingen betalen in de VS, waar in ruil voor de schuldbekentenis verder van vervolging wordt afgezien.

Begin maart wordt de ‘deal’ met de Amerikaanse justitie formeel door de rechter in New York bekrachtigd.

Wat is er gebeurd? Wegelin werd door de Amerikaanse justitie op 2 februari 2012 aangeklaagd voor hulp – aan Amerikanen – bij het omzeilen van belastingen.

De Amerikaanse justitie had berekend dat tussen 2002 en 2011 meer dan 100 Amerikaanse belastingbetalers samen met Wegelin 1,2 miljard euro verborgen hebben gehouden voor de Amerikaanse belastingautoriteiten (IRS).

Wegelin, die na de schuldbekentenis meteen besliste de deuren te sluiten, was de eerste buitenlandse geldschieter die voor een rechter in de VS moest verschijnen. Wegelin telt geen filialen in de VS.

Na de schuldbekentenis van de Zwitsers bank verklaarde Kathryn Keneally van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat het ‘opsporen van diegenen die hun fiscale verplichtingen niet nakomen en zij die hen daarbij helpen’ een topprioritreit blijft.

Al in 2008 was bekend geworden dat de Amerikaanse autoriteiten Zwitserse banken zoals UBS in het vizier hadden. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content