Opiatenschandaal: eigenaars Purdue krijgen immuniteit tegen verdere vervolging

Purdue Pharma is producent van de pijnstiller OxyContin. © Reuters

Het Amerikaanse gerecht heeft woensdag het ontmantelingsplan van het omstreden farmabedrijf Purdue goedgekeurd. De eigenaarsfamilie Sackler betaalt 4,5 miljard dollar aan slachtoffers van de opiatencrisis in ruil voor bescherming tegen verdere vervolging.

De familie Sackler heeft miljarden verdiend met de pijnstiller OxyContin. Purdue maakte veel reclame voor de erg verslavende pijnstiller. Volgens velen heeft dat de opiatencrisis in gang gezet, waarbij honderdduizenden Amerikanen stierven aan een overdosis.

Nu heeft de rechtbank een schikking goedgekeurd. Als deel van de faillissementsregeling stapt de familie Sackler uit de farmasector. Ze kan wel het grootste deel van haar fortuin van naar schatting 11 miljard dollar behouden.

De Sacklers stemden in met de betaling van 4,5 miljard dollar aan slachtoffers. In ruil krijgen ze levenslange bescherming tegen aansprakelijkheid voor hun rol in de opiatencrisis. Hun bedrijf Purdue Pharma zal opgaan in een nieuwe entiteit gericht op de strijd tegen de opiatencrisis.

Niet iedereen is gelukkig met de goedkeuring van de schikking door de rechtbank. De procureur van de staat Washington heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan. Hij is het niet eens met immuniteit ‘in ruil voor een fractie van de winst die ze hebben gemaakt in de opiatenepidemie’.

Partner Content