‘Ook Duitsland is een duur land om in te ondernemen’

© belga

Dat zegt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, in Z-Talk Goossens.

Na de overname van het Duitse EM Entertainment en het themapark Holiday Park is Studio 100 al een tijdlang vertrouwd met de Duitse economie en de arbeidsmarkt.

Sinds enige tijd is het entertainmentbedrijf uit Schelle op zoek naar opportuniteiten in Duitsland om drie nieuwe themaparken te openen zoals dat van Plopsaland De Panne. Maar dat is niet zo evident. Ook in Duitsland botst Studio 100 op strenge reglementeringen en vergunningenbeleid. “Bovendien is Duitsland een duur land qua loonkost, laat me daar duidelijk in zijn,” zegt Bourlon.

De uitspraken van Bourlon zijn enigszins verrassend. In ondernemerskringen wordt namelijk vaak verwezen naar het Duitse economische model, dat we in Vlaanderen/België zouden moeten nastreven.

Studio 100 zou aan de vooravond kunnen staan van een wereldwijde doorbraak. Nu al zijn er weinig landen te bedenken waar geen enkel Studio100-programma loopt. Maar het bedrijf zou een internationale hit willen scoren met een van zijn animatieseries. Over enkele maanden wordt een 3D-versie van Maja de Bij gelanceerd, dat intussen al in 120 landen werd verkocht. Zelfs Al Jazeera kocht de reeks aan en ook een Chinese zender toont interesse.

‘Wij werden door de Vlaamse regering van het kastje naar de muur gestuurd’
De serie wordt gemaakt in Frankrijk en niet in Vlaanderen omdat Parijs het mekka is van de animatie-industrie. Bovendien wordt animatie er rijkelijk gesubsidieerd. Studio 100 heeft zijn animatie-dossier nochtans verdedigd bij de Vlaamse regering, maar werd daar van het kastje naar de muur gestuurd. “Het ligt niet in onze aard om dan in een hoekje te gaan zitten mokken,” zegt Bourlon. Hij is zeer kritisch voor de subsidiepolitiek van de Vlaamse regering en verwijt haar een gebrek aan visie. “Typisch hier is een ad hoc-financiering, waarbij gelden worden toegekend met twee maten en twee gewichten. In Frankrijk wordt de animatiesector al tientallen jaren structureel ondersteund. Daardoor kunnen ze de beste talenten aantrekken en ontstaat een bloeiende industrie met een internationale uitstraling. “ (VG)

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z of via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content