Luxe-opties mét dividend voor Bellens en 200 topmanagers Belgacom

© Belga

Didier Bellens, de topman van Belgacom, komt een zoveelste keer in het nieuws met het loonbeleid van zijn telecombedrijf.

Didier Bellens en 200 topmanagers van Belgacom blijken bij de uitoefening van hun aandelenopties retroactief recht te hebben op alle uitgekeerde dividenden sinds het toekennen van de opties. Erg uitzonderlijk, zeggen specialisten in De Tijd.

Optieplannen

Veel beursgenoteerde bedrijven maken gebruik van optieplannen om hun kaderleden extra te belonen. De opties geven recht om in de toekomst aandelen tegen een bepaalde prijs te verwerven. Indien de aandelenkoers hoger ligt dan de aanschafwaarde van de optie, maakt de bezitter ervan winst.

DividendenBellens oefende op 9 maart 46.905 opties uit. Hij verkocht meteen de aandelen voor zo’n 1,1 miljoen euro. Maar Bellens betaalde voor het uitoefenen van de opties 1,4 miljoen. Toch leed hij geen verlies, want hij kreeg er meteen de dividenden bij die Belgacom de voorbije zeven jaar uitbetaalde. Daardoor leverde de transactie hem toch nog een winst van 64.230 euro op na belastingen.

Kasstroom

Waarnemers zeggen dat de regeling het management ertoe kan aanzetten superhoge dividenden uit te keren. Belgacom keert liefst 89 procent van zijn vrije kasstroom als coupon uit. Zowel Bellens als de meerderheidsaandeelhouder (overheid) profiteren daarvan. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content