Lagere kapitaalvergoeding doet gereguleerde telecomtarieven dalen

De gereguleerde tarieven van Belgacom en de mobiele operatoren gaan omlaag. Dat is een gevolg van een daling van hun zogenaamde ‘regelgevende kapitaalkosten’.

De telecomtoezichthouder BIPT publiceerde in mei zijn driejaarlijkse berekening van de ‘weighted average capital cost’ van Belgacom en van de mobiele operatoren.

De WACC of gewogen gemiddelde kapitaalkosten is de procentuele opbrengst (vóór belastingen) die een investeerder behoort te krijgen in ruil voor de risico’s die hij neemt met zijn eigen en vreemd vermogen. In een kapitaalintensieve sector zoals de telecom is het een belangrijke factor voor de berekening van gereguleerde tarieven.

De nieuwe WACC voor 2010-2013 komt op 9,61 procent voor de vaste gereguleerde tarieven van Belgacom en op 10,05 procent voor de gereguleerde mobiele tarieven. Dat is respectievelijk een daling met 14,2 procent en 17,89 procent.

Door die daling zullen ook de gereguleerde telecomtarieven omlaag gaan. De mobiele gespreksafgiftetarieven die Belgacom aan andere operatoren mag aanrekenen, bijvoorbeeld, dalen hierdoor met ruim 10 procent, meldt BIPT-voorzitter Luc Hindryckx op basis van het BIPT-voorstel voor de verlaging van de mobiele gespreksafgiftetarieven van 1 februari.

De notionele intrest hielp de WACC verlagen. Zonder notionele intrest zou de regelgevende WACC tussen 2,4 en 2,9 procent hoger liggen, stelt Luc Hindryckx.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content