Kraft Heinz aast op Unilever

© reuters

De Amerikaanse beursgenoteerde groep The Kraft Heinz Company wil Unilever kopen voor 130 miljard euro. De Nederlands-Britse multinational wijst het bod af. Achter Kraft Heinz zitten de sleutelaandeelhouders Warren Buffett en Jorge Paulo Lemann. Die laatste is de grootste individuele aandeelhouder van AB InBev.

In februari 2013 sloegen Buffett en Lemann de handen al in elkaar voor de overname van de ketchup- en sauzenfabrikant Heinz voor 28 miljard dollar. Twee jaar later kochten ze Kraft Foods Group. De voedingsgroep is hoofdzakelijk actief in Noord-Amerika, met als bekendste merken Kraft-kazen en Philadelphia-kazen. Kraft heeft ook vlees, frisdrank, koffie, sauzen, en snacks. Heinz verwierf met 51 procent de meerderheid van de aandelen. De bestaande aandeelhouders van Kraft Foods Group kregen 49 procent van de nieuwe fusiegroep The Kraft Heinz Company, die op de beurs bleef.

Bieden op Knorr

En nu komt daar misschien dus Unilever bij. The Kraft Heinz Company biedt 130 miljard euro voor de Brits-Nederlandse multinational. De Amerikaan is weliswaar kleiner in omzet, maar haalt meer winst uit zijn activiteiten. Vorig jaar was dat 26,5 miljard dollar, met een operationeel resultaat van 6,1 miljard dollar. Unilever daarentegen haalde vorig jaar 53 miljard euro omzet, bij een bedrijfswinst van 8 miljard euro. Kraft Heinz haalt 79% van zijn omzet uit Noord-Amerika.

Maar de Britse-Nederlandse multinational heeft niet enkel voeding in zijn portfolio (bijvoorbeeld Becel-margarine, de Lipton-ijsthee, het roomijs van Carte d’Or en Magnum en de soepen en kruiden van Knor). Unilever heeft ook producten voor schoonmaak en persoonlijke hygiëne. Bekende merken zijn onder meer Axe, Dove, Omo, Signal.

Voeding levert 22,5 miljard van de 53 miljard euro omzet. Mogelijk aast Kraft Heinz enkel op de voedingsafdeling en wil ze de andere activiteiten verkopen.

‘Een oude vriend’

Met hun spectaculaire overnamepoging verrassen de twee miljardairs de wereld eens te meer. Warren Buffett (86) noemt Jorge Paulo Lemann (77) “mijn oude vriend”. Ze leerden elkaar in 1998 kennen als bestuurder bij de scheermesjesmaker Gillette, die in 2005 gekocht werd door Procter & Gamble. “Ik kende hem totaal niet en had zelfs nooit over hem gehoord”, meldt Warren Buffett in Dream Big. Dat boek van de Braziliaanse journaliste Chris Correa uit 2014 is de eerste biografie over de drie Braziliaanse referentieaandeelhouders achter AB InBev: Jorge Paulo Lemann, Alberto Sicupira en Marcel Herrmann Telles. In maart 2004 sloten ze een pact met de Belgische familiale referentieaandeelhouders, dat nog tot minstens augustus 2034 duurt. De Belgen en de Brazilianen delen de controle bij de brouwer.

“We vergaderden bij Gillette om de twee, drie maanden”, herinnert Warren Buffett zich in het boek van Chris Correa. “Het duurde nog een tijdje voor we elkaar echt leerden kennen. Maar je leert veel over mensen in hun rol als bestuurder. Wat me meteen opviel was dat Lemann dingen zei die relevant waren. Hij wou niet doen alsof hij iets wist van zaken. Hij hoorde evenmin zichzelf graag praten. Lemann had een ongelooflijke visie op zaken doen, en kon die ook heel goed verwoorden.” Warren Buffett is nochtans niet het type man dat anderen vaak en uitgebreid lof toezwaait.

Wat met België?

The Kraft Heinz Company werd in België vooral bekend door de sluiting van de sauzenfabriek in Turnhout in het najaar van 2014. De productie verschoof naar Groot-Brittannië, de verkoopafdeling met dertig werknemers bleef in Turnhout.

Unilever heeft diverse filialen in België, die zich vooral in Vorst (bij Brussel) bevinden. Er is onder meer een fabriek voor Lipton Tea. Daar daalde het aantal werknemers van 155 in 2012 naar 133 in 2015. Ook de omzet daalde in die periode, tot 19 miljoen euro. De verkooporganisatie van de multinational voor België is gebundeld in twee filialen, die samen zo’n 270 werknemers tellen (ook daar daalt het aantal). Ook de omzet bij die verkoopfilialen daalt lichtjes.

Dan is er nog Unilever Belgium Services, een interne bank. In september vorig jaar voerde die een forse vermindering van het eigen vermogen door. Er werd bijna 2 miljard euro van het 2,8 miljard euro eigen vermogen afgetrokken.

Partner Content