KBC presteert beter dan verwacht

© Belga

De Belgische bank-verzekeraar KBC heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 397 miljoen euro. Dat ligt boven de gemiddelde analistenverwachting van 323 miljoen euro.

De aangepaste winst -zonder de ‘erfenissen’ van de financiële crisis- klokte af op 387 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de aangepaste winst 359 miljoen; het vorige kwartaal was zelfs verlieslatend.

Topman Johan Thijs spreekt in het persbericht van een ‘goed jaarbegin’.

Vooral de divisie ‘Internationale Markten’, waar onder meer Hongarije en zorgenkind Ierland zijn ondergebracht, tekende een forse verbetering op. De divisie telde nog steeds een nettoverlies (-26 miljoen), maar dat was heel wat beter dan het gemiddelde van -213 miljoen euro van de vier voorgaande kwartalen.

KBC wijst erop dat ze de Hongaarse bankenheffing volledig in het eerste kwartaal heeft geboekt. “Mocht dit over het hele jaar gespreid zijn, zou het nettoresultaat licht positief zijn”, luidt het. Daarnaast daalden ook de kredietvoorzieningen in Ierland sterk.

KBC heeft dit kwartaal ook een tweede terugbetaling van staatssteun aan de Vlaamse overheid gedaan, vroeger dan vereist was. Het gaat om een bedrag van 500 miljoen euro. De resterende staatssteun die nog moet worden afgelost bedraagt 2 miljard euro. (Belga/Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content