Itext Group: ‘Hoe meer openheid, hoe minder concurrentie’

© .

De pdf-software van iText Group uit Sint-Amandsberg wordt gebruikt in duizenden webtoepassingen. De onderneming stelt bewust haar technologie open, want dat verscherpt het concurrentieprofiel.

IText ontwikkelde een softwaremodule waarmee pdf-documenten aangemaakt, bewerkt en verwerkt kunnen worden. De klanten van het Oost-Vlaamse bedrijf – met vestigingen in Gentbrugge, Boston, Silicon Valley en Singapore – komen voornamelijk uit de publieke, financiële en farmaceutische sector.

De technologie wordt online ter beschikking gesteld als ‘open source’-software. “Iedereen kan de broncode bekijken, de software uittesten en mee helpen te verbeteren”, zegt oprichter en CEO Bruno Lowagie. Toen iText de software vijftien jaar geleden zo publiceerde, geloofde bijna niemand in de haalbaarheid van het businessmodel. Ook bij latere investeringen in de ontwikkeling van open standaarden stelden velen zich vragen. “Men begreep niet waarom wij zomaar in onze kaarten lieten kijken. Terwijl dit net gezonde concurrentie in de hand werkt. Intussen hebben we bewezen dat onze transparante aanpak werkt. Vorig jaar ontvingen we de BelCham Award als meest beloftevolle onderneming, en zopas wonnen we brons bij de American Business Awards.”

Sant in Verenigde Staten

IText wordt door Adobe erkend als de pionier die het pad effende voor de wereldwijde verspreiding van pdf. “Nu genieten we internationale erkenning, maar het duurde lang voor de Europese markt hier klaar voor was. Daarom werd het businessmodel eerst uitgerold in de Verenigde Staten.” Vandaag betekenen de VS 56 procent van de groepsomzet. De Europese markt is goed voor 40 procent, België voor 3 procent.

iText streeft naar een jaarlijkse groei met 30 procent. Daarin speelt Azië een grotere rol. “Onlangs hebben we een dochterbedrijf in Singapore opgericht. Halfweg 2015 draaiden we in Azië al evenveel omzet als in de twaalf voorafgaande maanden samen.” Naast de farmaceutische sector wordt binnenkort ook de onderwijssector aangepakt. (RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content