Google krijgt nieuwe licentie in China

Het Amerikaanse internetbedrijf Google krijgt een nieuwe licentie van de Chinese regering. Dat heeft Google vrijdag bekendgemaakt.

Google was er begin dit jaar in geslaagd de Chinese overheid tegen het hoofd te stoten door de opgelegde censuur te negeren, en de internetzoekmachine in China naar Hongkong te verplaatsen.

Eind juni kwam Google op die beslissing terug, waardoor de Chinese gebruikers niet langer werden omgeleid naar de Hongkongse zoeksite.

Chinese gebruikers kunnen nu weer gebruikmaken van Google.cn, maar dat portaal van Google zou volgens de gespecialiseerde site paidContent geen webpagina’s indexeren, enkel zaken zoals muziek.

In plaats daarvan zet Google een link naar haar portaal in Hong Kong waar de gebruiker ongefilterde zoekresultaten kan bekijken en termen zoals Falung Gong kan opzoeken.

Op die manier komt Google de Chinese overheid een stukje tegemoet, maar heeft de gebruiker toch de mogelijkheid om in China gecensureerde termen op te zoeken.

In de blog van Google verklaart het internetbedrijf vrijdag verheugd te zijn de Chinese web users opnieuw van dienst te kunnen zijn. China telde eind 2009 ruim 380 miljoen gebruikers van het wereldwijde web.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content