Glencore gaat kobalt leveren aan Umicore

Marc Grynberg, topman van Umicore © belga

De Zwitserse grondstoffengigant Glencore gaat kobalthydroxide leveren aan materiaaltechnologiegroep Umicore voor de productie van batterijmaterialen.

Beide bedrijven hebben hiervoor een overeenkomst op lange termijn gesloten, zo melden ze woensdag in een gezamenlijk persbericht. Kobalt is een belangrijke grondstof voor herlaadbare batterijen, een kernactiviteit van Umicore.

Glencore zal kobalt leveren afkomstig van zijn industriële mijnbouwactiviteiten KCC en Mutanda in Congo. Volgens Umicore zijn die mijnbouwactiviteiten volledig in lijn met zijn kader voor duurzame bevoorrading van kobalt. Dat moet artisanaal ontgonnen kobalt en elke vorm van kinderarbeid uitsluiten.

Het kobalt zal naar de kobaltraffinaderijen van Umicore wereldwijd verzonden worden, alsook naar de Kokkola- raffinaderij in Finland. Dat is de grootste kobaltraffinaderij van Europa, die zopas door Umicore overgenomen werd.

De overeenkomst moet Umicore bevoorradingszekerheid bieden voor een groot deel van zijn langetermijnbehoefte aan kobalt. ‘Onze samenwerking met Glencore en de overname van de Kokkola raffinaderij die we onlangs aankondigden, tonen aan dat we onze groeistrategie voor kathodematerialen consistent uitvoeren’, zegt Marc Grynberg, CEO van Umicore. ‘Ik ben ervan overtuigd dat onze batterijcel- en automobielklanten onze toewijding om hun groei te ondersteunen zullen waarderen’, luidt het.

Partner Content