Gents biotechbedrijf Ablynx wordt overgenomen door Sanofi

. © BelgaImage

Het Franse farmaconcern Sanofi, en dus niet het Deense Novo Nordisk, neemt het Gentse biotechbedrijf Ablynx over. Het betaalt daarvoor 3,9 miljard euro, of 45 euro per aandeel.

De overname werd unaniem goedgekeurd door de raden van bestuur van Sanofi en Ablynx, melden beide bedrijven. De transactie zal naar verwachting rond zijn aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar.

Het bod ligt 21 procent boven de slotkoers van het aandeel Ablynx vrijdag en 112 procent boven de slotkoers van het aandeel op 5 januari.

Het Ablynx-aandeel op de Brusselse beurs wordt maandagochtend geschorst, meldt de toezichthouder FSMA.

Vijandig bod

Begin deze maand meldde het Deense farmabedrijf Novo Nordisk dat het in december een bod van 2,6 miljard euro had uitgebracht op Ablynx. De grootste insulineproducent ter wereld bood tot 30,5 euro per aandeel: 28 euro cash en nog eens 2,5 euro per aandeel indien het bedrijf succes heeft met twee geneesmiddelen waar het aan werkt.

Ablynx repliceerde toen dat het bod, dat al hoger was dan een eerste bod in december, het bedrijf ‘fundamenteel onderwaardeert’.

Nu gaat Sanofi dus met Ablynx aan de haal. Sanofi brengt een openbaar overnamebod uit op alle uitstaande gewone aandelen, warrants en converteerbare obligaties van Ablynx in contanten.

Ablynx is actief in de ontwikkeling van Nanobodies, gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten, die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen.

In een conference call geeft Sanofi maandagvoormiddag te kennen dat Ablynx in Gent zal blijven. ‘De site in Gent blijft behouden. We zullen in de komende maanden met Ablynx praten over integratie in 2019. We willen hetgeen Ablynx doet uitbreiden en optimaliseren, maar willen niet disruptief tewerk gaan’, klinkt het.

Partner Content