Galapagos tekent monsterakkoord met Abbott

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos heeft een megadeal met de Amerikaansse farmagroep Abbott op zak.

Galapagos ontvangt meteen 150 miljoen dollar, maar de deal heeft een totale potentiële waarde van 1,35 miljard dollar, plus bijkomende dubbelcijferige royalty’s.

Abbott krijgt daarvoor in ruil de wereldwijde verkooprechten op GLPG0634, een kandidaat-medicijn voor de behandeling van reuma en andere auto-immuunziekten. Abbott ziet in het medicijn een mogelijke opvolger voor zijn reumamedicijn Humira, een van ’s werelds best verkopende medicijnen.

Alleen al de directe cashinkomsten zijn goed voor 40 procent van de beurswaarde. Met de deal haalt Galapagos volgens De Tijd in een keer bijna evenveel cash binnen als met alle kapitaalverhogingen sinds de opstart van het bedrijf in 1999.

Licentie

Als de klinische fase II studies van het product succesvol zijn, neemt Abbott de licentie over van Galapagos voor 200 miljoen euro. Abbott is daarna verantwoordelijk voor de ontwikkeling in de klinische fase III, de laatste en duurste testfase. Galapagos behoudt wel de rechten op co-promotie van het middel in de Benelux.

“Deze samenwerking luidt een totaal nieuwe fase in voor Galapagos, en biedt ons de mogelijkheid om nog meer kandidaat-medicijnen in klinische ontwikkeling te brengen”, zegt

Onno van de Stolpe, de CEO van Galapagos. Hij verwacht een volledig fase II pakket te kunnen leveren aan Abbott in 2014. (BeL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content