Fernand Huts telt 670.000 euro neer voor Rubens-tekening

© belga

Maandagavond was er sprake van een ‘Vlaamse verzamelaar’ die op een Antwerpse veiling 670.000 euro had geboden voor een dubbelzijdige Rubens-tekening. Die verzamelaar blijkt niemand minder dan Fernand Huts.

Maandagavond ging een vorig jaar ontdekte Rubens-tekening onder de hamer voor 670.000 euro. Het gaat om een studie van een Arabische ruiter (‘Een paard en ruiter met tulband’), getekend Pieter Paul Rubens.

Wie de koper was, werd niet bekendgemaakt. Al liet het Antwerpse veilinghuis Bernaerts zich ontvallen dat het om een Vlaamse verzamelaar ging. Bovendien was het veilinghuis naar eigen zeggen verrast door de omvang van het bod.

De Morgen onthult vrijdag dat die verzamelaar Fernand Huts heet, de topman van Katoen Natie. Huts voelde zich betrapt nadat de krant hem had opgebeld, maar hij toonde zich toch bereid een en ander te verduidelijken.

“Een mens schaft zich niet elke dag een unieke Rubens aan. Maar nu mag iedereen het weten. Ik ben een tevreden man”, laat Huts weten aan De Morgen.

Er is volgens de topman van Katoen Natie in ieder geval geen sprake van een impulsieve aankoop. “Een tekening van een paar honderdduizend euro: dat is geen impulsaankoop. Ik heb kunstexperts de tekening uitgebreid laten bestuderen”, zegt Huts.

De experts hebben Huts verzekerd dat het om een zeldzaam werk gaat, ‘ zeg maar het begin van de barokgeschiedenis in Vlaanderen’. (DM/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content