Duitse industrie lijdt onder handelconflict

© reuters

De Duitse industrie voelt de gevolgen van de oplopende wereldwijde handelsconflicten.

Volgens het Duitse statistiekbureau daalden de fabrieksorders in juni met 4 procent in vergelijking met een maand eerder, wat overeenstemt met de sterkste krimp sinds januari 2017.

De daling is aanzienlijk sterker dan verwacht, want economen hadden gemiddeld op een terugval van 0,5 procent gerekend. In vergelijking met een jaar eerder zakten de orders met 0,8 procent: de eerste daling op jaarbasis sinds juli 2016. In mei stegen de fabrieksorders nog met 2,6 procent.

Verscheidene Duitse bedrijven, waaronder autoconcern BMW, hebben al gewaarschuwd dat de handelsspanningen de winst kunnen gaan raken. Met name de buitenlandse orders van Duitse producten gingen in juni stevig omlaag, met 4,7 procent. De bestellingen uit landen van de eurozone zakten met 2,7 procent en de orders uit elders in de wereld daalden met bijna 6 procent.

De binnenlandse orderontvangst toonde een krimp met 2,8 procent. De daling is volgens analisten wellicht het gevolg van de vrees voor een handelsoorlog, wat zorgt voor terughoudendheid bij nieuwe orders.

Partner Content