Dexia voor 4,9 miljard euro blootgesteld aan Griekenland

© belga

Bank-verzkeraar Dexia is voor 4,9 miljard euro blootgesteld aan Griekse staatsobligaties. Dat blijkt dinsdag uit de toelichting bij de kwartaalresultaten van de Belgisch-Franse groep.

Dexia realiseerde een nettowinst van 216 miljoen euro over het eerste kwartaal, wat 14 procent minder is dan in dezelfde periode 2009 maar boven de gemiddelde analistenverwachting (172 miljoen euro) ligt.

Het bedrag van 4,9 miljard euro dat Dexia wordt blootgesteld aan Griekenland is wel hoger dan analisten rekening mee hadden gehouden.

Volgens het persbericht heeft Dexia bank voor 3,7 miljard euro Griekse staatsobligaties en de verzekeringstak voor 1,2 miljard euro in portefeuille.

“Het risico op het Griekse bankensysteem, de lokale overheden en de verbintenissen met bedrijven en op projectfinancieringen is verwaarloosbaar. Dexia vertoont geen blootstelling aan de lokale Griekse economie”, luidt het.

Dexia gaf dinsdag geen cijfers vrij over de blootstelling aan andere landen zoals Spanje of Portugal. Sinds begin 2010 verkocht de bank-verzekeraar al voor 10 miljard obligaties.

De groep ziet de opbrengsten in het eerste kwartaal met 13,4 procent dalen tot 1,47 miljard euro. Zonder de intussen verkochte Amerikaanse dochter FSA zou er echter een stijging geweest zijn. Dexia boekte ook beduidend minder kosten voor risico’s en waardeverminderingen. De groep zit naar eigen zeggen “op schema” om eind juni 2010 uit de staatswaarborg te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content