De visie van ING Private Banking op vermogensbeheer

Philippe Wallez : “Onze ambitie: uw vertrouwen winnen en blijven verdienen, om een duurzame relatie op te bouwen die gebaseerd is op uw specifieke behoeften.”

De hele aanpak van ING Private Banking is gebaseerd op de behoeften van de klant, en biedt een gepersonaliseerd en globaal antwoord, dat tegelijkertijd rekening houdt met de persoonlijke en professionele situatie, het vermogen, de verwachtingen, de plannen en de ambities van de klanten. Onderhoud met Philippe Wallez van ING.

Vanaf welk vermogen biedt ING een private banker aan?

Normaal gezien vanaf een vermogen van 1 miljoen euro maar het kan ook lager indien er een potentieel is binnen een periode van 3 jaar.

Welke “types beleggers” onderscheiden jullie?

Wij hebben een specifieke aanpak naar aandeelhouders van familiebedrijven waar wij advies geven op zowel het privé als het professionele vermogen. Onze adviesverlening gaat over patrimoniale structurering met als gevolg beleggingen en financieringen. Daarnaast beheren wij ook traditionele private banking klanten waar we de volledige patrimoniale opvolging doen.

Wat zijn de recente, meest voorkomende tendensen/vragen in de markt?

Ten eerste, de regularisatie/repatriëring: in 2013 was dit heel belangrijk. Ten tweede zoeken de mensen meer rendement door de lage rente, concreet betekent dit dat de beurs weer aantrekkelijk wordt. Let wel op bij beleggen in de beurs is diversifiëren belangrijk. Ten derde, transparante pricing. Ten vierde, open architectuur: dit betekent objectief advies naar beleggingen en ten vijfde de evolutie van fiscaliteit in België.

Hebben beleggers extra advies nodig, gezien de lage rentevoet, en de eventuele vraag naar andere, meer renderende, maar toch “veilige” beleggingen?

Wij geven de klant altijd advies: het is de kern van ons beroep. De klant heeft recht op een gepersonaliseerd en transparant advies op basis van een evenwicht tussen risico en rendement. Om dit te realiseren hebben wij een specifiek investment office, een ploeg van beheerders, en natuurlijk onze private bankers. Onze klanten en prospecten krijgen een duidelijk inzicht in de markt door regelmatig contact met de chief economist en chief investment officer.

Welke goede oplossingen blijven er vandaag over om geld te beleggen, nu de rentevoeten zo laag zijn?

Goed gediversifieerde aandelen. We zijn vooral positief op “developped markets”, met name Europa en de VS waar er een goede economische groei is. Om dit te realiseren doen we beroep op fondsen van ING en andere bekende asset managers. Wij gebruiken ALTIS, een onafhankelijke consultent voor de selectie van de fondsen. De portefeuille van onze klanten blijft altijd genoeg gediversifieerd (aandelen – obligaties – funds – cash) alsook qua diversificatie naar regio’s en sectoren.

Maar zijn die beleggingen veilig?

Aandelenbeleggingen houden altijd een risico in maar dankzij de diversificatie kan je het risico inperken. Wij proberen altijd oplossingen te zoeken voor het volledige vermogen, m.a.w. zowel het onroerend als het roerend vermogen. Wij raden onze klanten steeds aan om ook een deel in obligaties en cash aan te houden. Met onze open architectuur bieden we de klant de ruimste keuze aan met duidelijk zicht op risk / return.

Hebben mensen sinds de bankencrisis nog vertrouwen in een bankier?

De basis van onze metier is gebouwd op een langdurige relatie. Het vertrouwen in de bankier is vooral het vertrouwen in je contactpersoon binnen de bank. Binnen private banking ING hebben we een zeer ervaren team met gemiddeld 10 tot 15 jaar ervaring. ING als bank heeft bewezen dat ze een stevige bank is en is altijd aanwezig en transparant gebleven tijdens de crisis

Vanaf welk bedrag heb je een discretionair beheer nodig?

Wij bieden verschillende formules aan die afhankelijk zijn van uw noden en uw profiel. Om een echt totaal gepersonaliseerd discretionair beheer te krijgen adviseren wij u om 2.000.000 assets bij ons te vertrouwen. Wij zien voornamelijk dat mensen die meer betrokken zijn in financiële markten voor adviesbeheer kiezen, de andere voor discretionair beheer. Minder gepersonaliseerd maar heel efficiënt beheer is mogelijk voor kleinere bedragen.

Raadt u de mensen aan om te beleggen in aandelen, en zo ja, welke?

We geven geen algemeen advies zonder het profiel en de compositie van de portefeuille van de klant te kennen. Er zijn regelmatig conferenties van onze chief investment officer (Thierry Masset) en onze financiële specialisten. Wij raden u aan om contact op te nemen met een van onze private banker (heel makkelijk via onze website www.ing.be/privatebanking). In maart is er trouwens een chat sessie met Peter Vanden Houtte (onze chief economist).

Heeft u nog vragen, neem contact op met Philippe Wallez (philippe.wallez@ing.be of surf naar www.ing.be/privatebanking)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content