Colruyt blokkeert aankoopprijs varkensvlees

© .

Winkelketen Colruyt zal de dalingen in de varkensprijs niet langer volgen en de aankoopprijs gedurende twee maanden blokkeren op het huidige niveau. Op die manier wordt ademruimte gecreëerd voor de Belgische varkensboeren.

De Halse retailer Colruyt zal de dalingen van de varkensprijs niet langer volgen en de aankoopprijs gedurende twee maanden blokkeren op het huidige niveau, om ademruimte te creëren voor de Belgische varkensboeren. De Boerenbond spreekt van een bemoedigend signaal en hoopt dat andere retailers zullen volgen.

‘Helpen moeilijke periode te overbruggen’

“We zijn ons zeer goed bewust van de moeilijke situatie voor de varkenshouders in het algemeen, en dus ook voor de boeren die varkens kweken volgens ons lastenboek. Wij willen hen dan ook helpen om deze periode te overbruggen”, zegt directeur Colruyt Group Fine Food Stefan Goethaert.

Colruyt blokkeert de aankoopprijs gedurende twee maanden. Wanneer de marktprijzen boven het huidige niveau stijgen, blijft de prijs vastgeklikt tot er opnieuw een evenwicht is bereikt. Dit evenwicht ontstaat wanneer de buffer waar Colruyt Group tijdelijk voor zorgt, gecompenseerd is. Behalve de prijsblokkering werkt Colruyt ook een systeem van volumekorting uit en zal het Belgische varkensvlees extra gepromoot worden in de klantencommunicatie en in de winkels.

Russisch invoerverbod

Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche spreekt van een positief signaal. “Alle beetjes helpen en het is een goede zaak dat een retailer voor een stuk mee verantwoordelijkheid neemt. De situatie in de varkenssector is dramatisch, niet enkel in Vlaanderen. De markt was al zwaar verstoord en het Russische invoerverbod duwt de markt verder de dieperik in”, aldus Vanthemsche.

Deze week daalde de varkensprijs, die gevormd wordt op basis van vraag en aanbod op de internationale markt, nog eens met 4 eurocent per kilogram. “Het is erg belangrijk dat nu in de eerste plaats die prijsval gebroken wordt”, aldus Vanthemsche. “We hopen dat Colruyt nu het voortouw genomen heeft en andere retailers zullen volgen.” De Boerenbond is daarover in gesprek met de individuele retailers.

‘Eerste stap’

Ook Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, laat via Twitter weten dat de maatregelen die Colruyt neemt een eerste stap zijn. Volgens Vandamme is een opwaartse prijsvorming niet voor morgen en zijn Europese steun en een volumebeperking op Europees niveau nodig.

Van het Belgische varkensvlees wordt de helft uitgevoerd. Het andere deel wordt voor de helft als vers vlees verkocht en gaat voor de andere helft naar de vleesverwerkende nijverheid. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content