Citigroup bekent schuld: boete van 7 miljard dollar voor misleidende informatie
De Amerikaanse grootbank Citigroup treft een schikking met de Amerikaanse overheid over misleidende informatie rond de zogenaamde rommelkredieten.
Ctigroup betaalte een boete van 7 miljard dollar (5,12 miljard euro) als gevolg van misleidende informatie over financiële producten die werden gedekt door vastgoed. Citigroup, de op twee na grootste bank van de VS, bereikte daarover een schikking met de Amerikaanse overheid.
De financiële producten die de Amerikaanse grootbank in de problemen brachten, werden verkocht in de periode 2003-2008, dus voor het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Die herverpakte producten, gelieerd aan vastgoed, gaven in de VS mee aanleiding tot de financiële crisis toen de vastgoedmarkt begon af te koelen.
Rommelkredieten
De Amerikaanse banken bleken namelijk jarenlang hypothecaire kredieten toegekend te hebben aan mensen die eigenlijk financieel niet in staat bleken om een lening aan te gaan. Toen die zogenaamde subprime-hypotheken, ‘rommelkredieten’, meer en meer in wanbetaling gingen, zorgde dit voor een sneeuwbaleffect bij de banken.
Door de schikking bekent Citigroup dus dat ze destijds investeerders misleidde over de kwaliteit van die producten.
JPMorgan Chase
Citigroup is niet de eerste grootbank die in een hypotheekdossier door de mand valt. Dat gebeurde eerdere al met Amerika’s grootste bank, JPMorgan Chase, die vorig jaar een boete van 13 miljard dollar diende neer te tellen.
Kwartaalresultaten
De boete van 7 miljard dollar die Citigroup zal betalen, heeft wel gevolgen voor de tweedekwartaalresultaten. De bank schrijft een provisie in van 3,8 miljard dollar voor belastingen om de schikking te betalen. De winst daalde daardoor met 96 procent tot 181 miljoen dollar.
Boete wordt verdeeld
Volgens het Amerikaanse gerecht is er een concrete boete van 4 miljard dollar, 500 miljoen dollar te betalen aan het openbaar ministerie en de instelling die banktegoeden garandeert, en 2,5 miljard dollar die als schadevergoeding aan de klanten wordt besteed. De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder vond geen woorden om het ‘wangedrag’ van de bank te omschrijven. “Onder de voorwaarden van deze schikking heeft de bank tot in de details zijn misdaden bekend”, aldus Holder. (Belga/Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier