Beursgenoteerd Resilux krijgt Nederlandse COO

De toplui van Resilux Peter De Cuyper en Dirk De Cuyper
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Nederlander Marcel van de Sande loopt zich warm als COO bij Resilux, de beursgenoteerde producent van materiaal voor petflessen uit Wetteren.

“Mijn broer Peter en ik blijven gedelegeerd bestuurder”, duidt Dirk De Cuyper de wissel. “Marcel van de Sande neemt de operationele leiding. Hij moet ervoor zorgen dat de groep minder rechtstreeks afhankelijk is van ons.”

Resilux werkt al geruime tijd aan de opvolging. Dirk De Cuyper (55) en zijn broer Peter (54) staan sinds 1997, bij de beursgang, aan het roer. “De volgende tien tot vijftien jaar zullen we de opvolging voor twintig mensen van het topmanagement moeten regelen (Resilux telt 837 werknemers, nvdr). We waren allemaal rond de dertig jaar toen we bij Resilux de leiding namen. Het zijn allemaal sterke mensen. Sterke lokale CEO’s, die de filialen in de diverse landen besturen. Maar we zijn sterk gegroeid. We moeten onze organisatie bijsturen.”

De beursgenoteerde producent van materiaal voor petflessen haalde vorig jaar een omzet van 398 miljoen euro. De onderneming heeft fabrieken in België, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Rusland, Servië, Spanje, Verenigde Staten en Zwitserland. Het hoofdkantoor bevindt zich in het Oost-Vlaamse Wetteren.

De Nederlander Marcel van de Sande werd in mei in alle stilte aangesteld als COO. Resilux heeft dat nog niet officieel aangekondigd. “We zitten nog in een inwerkperiode”, meldt Dirk De Cuyper. De voorbije vier maanden bezocht de Nederlander de vestigingen.

“Peter en ik blijven gedelegeerd bestuurder”, schetst Dirk De Cuyper de rolverdeling. “Wij doen het strategische beleid, de overnames, de ontwikkeling van nieuwe producten en de verdere groei met de recyclageactiviteiten. De COO gaat de operationele leiding van de groep opnemen. Hij moet ervoor zorgen dat het bedrijf minder rechtstreeks afhankelijk is van ons. Er is zoveel werk. Mijn broer en ik waren te veel met het operationele bezig. Het is tijd voor meer afstand. Dit voelt aan als de juiste beslissing.”

Marcel van de Sande was de voormalige baas van Poly Recycling. Die Zwitserse onderneming recycleert gebruikte petflessen, en werd in de herfst van 2017 overgenomen door Resilux. Van de Sande bekleedde een hoge functie bij de Amerikaanse eigenaar van Poly Recycling, Signode Industrial Group. Voordien was hi aan de slag bij ITW, de voorganger van Signode Industrial Group. De holding boven Signode Industrial Group is de Amerikaanse Crown Holdings, vorig jaar goed voor 2,4 miljard dollar omzet. “Ik heb Marcel van de Sande leren kennen bij de overname van Poly Recycling”, zegt Dirk De Cuyper. “Ik geloof in hem.”

Nog meer wissels van de macht

Niet enkel de COO is nieuw. Resilux timmerde ook aan een nieuwe organisatiestructuur. In de raad van bestuur werd Francis Vanderhoydonck, sinds 1999 een niet-familiale bestuurder, de voorzitter. De raad van bestuur telt voorts drie onafhankelijke en drie aan de familie gelieerde bestuurders, onder wie Dirk en Peter De Cuyper.

Ook het directiecomité wordt herschikt. Het bestaat nog uit zeven mensen. “Het nieuwe zal vrij beperkt zijn”, meldt Dirk De Cuyper. “Ik, mijn broer, de COO en de financiële directeur. Daaronder komen dan de operationele mensen, geleid door Marcel van de Sande, per land en per divisie. Alle filialen waren eigenlijk allemaal kleine, afzonderlijke kmo’s. Sterke, flexibele en lokale bedrijven. Maar op een bepaald moment word je te groot, ook al hebben we met die mensen het succesverhaal geschreven. De nieuwe COO zal meer uniformiteit brengen in die structuren.”

Wanneer komt de derde generatie van de familie De Cuyper aan het roer? “Onze kinderen zijn nog te jong”, zegt Dirk De Cuyper. “Er zijn vijf kleinkinderen, drie van mijn broer en twee van mij. De oudste is 25. Je moet die kinderen ook niet belasten. We werken wel aan een familiecharter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content