Belgische Ryanair-piloten staken op 15 en 16 juli 

Ryanair pleit voor "stresstests" voor luchtvaartmaatschappijen © belga

De in België gebaseerde Ryanair-piloten behouden hun stakingsaanzegging voor het weekend van 15 en 16 juli. Dat meldt de christelijke vakbond CNE vrijdagmiddag.

Vakbonden ACV Puls en CNE hadden samen met pilotenvereniging Beca de Ryanair-directie een ultimatum gesteld, maar het kwam niet tot een akkoord. De vakbonden waarschuwen voor ernstige hinder: een ‘grote meerderheid’ van de piloten zou deelnemen.

‘Eigenlijk valt er niets te onderhandelen, de wet moet gewoon gerespecteerd worden’, zegt Didier Lebbe van CNE. ‘Ik vraag me af waarom we in een rechtstaat een multinational zoals Ryanair toelaten de wet aan zijn laars te lappen. Het gaat niet eens over onderhandelingen over nieuwe voordelen.’

Ryanair zou aan zijn piloten in België hebben aangekondigd dat het een collectieve arbeidsovereenkomst over de werk- en rusttijden wil opzeggen. Volgens de pilotenvertegenwoordigers is dat strijdig met de wet.

Daarnaast is er discussie over de lonen. De piloten stemden bij het begin van de coronacrisis in met een loonsverlaging van 20 procent, maar die is tot op vandaag nog altijd van kracht. De directie weigert volgens de bonden om te spreken over het stopzetten van die geste, ‘ondanks de terugkeer van de enorme winsten’.

De piloten waarschuwen nog dat ze actie kunnen blijven voeren tot de corona-cao in oktober 2024 afloopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content