Belgische banken tellen 2.900 werknemers minder

© belga

Door de wereldwijde economische crisis ziet de financiële sector in ons land het werknemersbestand met 2.900 banen dalen. Dat meldt sectororganisatie Febelfin maandag tijdens een persconferentie.

De werkgelegenheid bij de Belgische banken daalt volgens voorlopige berekeningen van Febelfin met ongeveer 4,5 procent, wat overeenstemt met -2.900 banen.

De afgelopen jaren werd een gemiddelde daling van de werkgelegenheid met zo’n 2 procent opgetekend. Eind 2008 werkten ongeveer 64.425 mensen onder het paritair comité 310 van de banksector.

Febelfin wijt de forse personeelsafname aan het feit dat een aantal activiteiten, zoalsde financiële markten, in 2009 aanzienlijk werden afgebouwd. Voor 2010 gaat de sector ervan uit dat de daling minder opmerkelijk zal zijn.

Ook op andere vlakken was de crisis voelbaar. De spaardeposito’s stegen tot een recordhoogte van 180 miljard euro, een toename met 27,3 procent. Die toename houdt verband met de aversie voor risico’s bij de gemiddelde Belg. Ook het aantal bedrijfskredieten piekte halfweg 2009 hoger met 110 miljard euro opgenomen kredieten.

Febelfin stelde als een gevolg van de crisis ook nog de toenemende internationalisering van de banksector in ons land vast. Meer dan 80 procent van de banken hebben hun beslissingscentrum buiten België. “België heeft samen met Luxemburg de meest geïnternationaliseerde banksector van de eurozone”, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content