‘België wordt Griekenland aan de Noordzee’

© belga

Een breed front van Belgische werkgeversorganisaties heeft maandag de gezamenlijke campagne “Laat ons Ondernemen! ” voorgesteld. “Zonder maatregelen voor de concurrentiepositie dreigt België in de komende jaren ‘Griekenland aan de Noordzee’ te worden”, zegt VBO-voorzitter Thomas Leysen.

Actie is nodig, zo zegt het breed Belgische werkgeversfront,dat bestaat uit kmo’s, grote bedrijven en bedrijven uit de non-profitsector. Volgens VBO-voorzitter Leysen heeft België nu al een loonhandicap van 11 procent tegenover de buurlanden.

De campagne die wordt gelanceerd is een reactie op de imagoschade die werkgevers de afgelopen week te verwerken kregen, onder meer door de gebeurtenissen rond Opel Antwerpen en AB InBev. Ook de aangekondigde nationale vakbondsbetoging van vrijdag 29 januari draagt bij tot het negatieve klimaat.

“We mogen het kind niet met badwater weggooien en de ondernemers, die de welvaart creëren, culpabiliseren”, verduidelijktThomas Leysen. “Zij nemen de risico’s en dat kan ook fout aflopen. Maar we vragen geen piëdestal.” De bedrijven maken namelijk deel uit van de oplossing, vindt Leysen.

“Er is onvoldoende ‘sense of urgency’ bij het beleid en de vakbonden”, aldus Leysen. “We moeten de periode van de komende maanden gebruiken om een aantal hervormingen te starten.” Om de concurrentiepositie te verbeteren zijn bijvoorbeeld nieuwe lastenverhogingen of elk nieuw recht op afwezigheid uit den boze, en is een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden gewenst.

Eind 2010 staan de onderhandelingen over een nieuw loonakkoord op de agenda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content