Belgacom maakt de huizen slimmer

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Belgacom komt als eerste Belgische telecomoperator met toepassingen voor het ‘smart home’. De eerste producten dienen voor doe-het-zelfhuisbewaking en -controle.

Belgacom komt als eerste Belgische telecomoperator met toepassingen voor het ‘smart home’. De eerste producten, die verkrijgbaar zijn vanaf 1 maart, dienen voor doe-het zelfhuisbewaking en -controle.

Voor 499,99 euro haalt u Belgacom Home Control in huis, een bewakingsdienst van het Britse Intamac. Het pakket omvat een hd-camera van Sercomm en apparatuur van Climax: een ‘diervriendelijke’ infraroodbewegingsdetector, twee magnetische deursensoren, een rookmelder, een slim stopcontact en twee sleutelhangers als afstandsbediening. Uiteraard hoort er een webtoepassing en een gratis Android- of IOS-app bij. Alarmen gaan via mail of sms naar allerlei mogelijke contacten. De camera met bewegingsdetector zendt bij alarm dertig seconden beeld naar de servers van Intamac. Op die manier blijft er een spoor van het incident, ook al wordt de camera gestolen of vernield. Bovenop de aankoopprijs kost de dienst 9,99 euro per maand. De 1 gigabyte opslagcapaciteit is goed voor 1400 filmfragmenten per maand.

Wie alleen de camera wil kan het Home View-pakket kopen voor 149,99 euro, met een abonnement van 4,99 euro. De klanten moeten via VDSL2 bij Belgacom aangesloten zijn. Dat is het geval voor het grootste deel van de Belgacom-klanten. Wie wil kan extra apparaatjes bijkopen, onder meer een buitencamera en een vochtmelder.

Klantenbinding

Belgacom maakt geen verwachtingen over de verkoop bekend. “Voor ons is het een reis. Wij willen stelselmatig nieuwe diensten aanbieden. Dit is de eerste. Onze ambitie op termijn is een groot deel van onze klanten op dit soort diensten aan te sluiten”, zegt Dominique Leroy, executive vicepresident van de Consumer Business Unit. Later komt Belgacom ook met ‘Care’, voor de monitoring van personen, kondigt ze aan.

In principe kan Home Control met elke operator werken, maar dat heeft Belgacom in deze versie onmogelijk gemaakt, zegt Marc Gerin, products & solutionsspecialist van de afdeling Waardeschepping & Innovatie van Belgacom. “Een zaak van commerciële politiek”, zegt hij. Belgacom heeft ook de VIU²-camera van Option geëvalueerd, maar vond de 3G-verbinding te duur, zegt Gerin.

Over de Deense operator TDC, een andere cliënt, schrijft Intamac dat die met zijn Intamac-product meer omzet per klant wil maken, maar “misschien nog belangrijker, klanten meer aan zich wil binden en het verloop verlagen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content