Bedrijven zoeken naar verborgen kosten

© ThinkStock

Meer dan anders hebben bedrijven in economisch woelige tijden aandacht voor kostenbeheersing. Volgens de consultants van Expense Reduction Analysts (ERA) kunnen bedrijven gemiddeld een vijfde van hun kosten reduceren.

De Bel-20-bedrijven verspillen 4 miljard euro per jaar. Tenminste, dat berekende Expense Reduction Analysts (ERA) in 2008.

ERA, een netwerk van consultants gespecialiseerd in kostenbeheersing, stelde toen vast dat zijn klanten ongeveer een tiende van hun omzet spendeerden aan algemene uitgaven. Van die 10 procent kon gemakkelijk een vijfde bespaard worden. Toegepast op de Bel-20 kwam dat overeen met die 4 miljard euro.

ERA, dat ondertussen twintig jaar actief is hanteert nog altijd de vuistregel dat een bedrijf gemiddeld een vijfde van zijn niet-strategische uitgaven kan reduceren.

Vorig jaar wisten de consultants van ERA voor rekening van hun Belgische klanten meer dan 5 miljoen euro te besparen op hun niet-strategische of overheadkosten, een stijging van een kwart vergeleken met vorig jaar.

“Zeker in crisistijden vinden ondernemingen dat kostenbeheersing een deel moet uitmaken van de bedrijfsvoering”, zegt Johan Van Delm, managing partner van ERA in België. “Dat merken wij ook in België waar de ERA-consultants zo’n 70 miljoen euro niet-strategische uitgaven in portefeuille hebben. Dat is 40 procent meer in vergelijking met vorig jaar. Een bedrijfsleider gaat ervan uit dat de vermindering van de uitgaven de snelste manier is om extra winst te genereren. Het is eenvoudiger om uitgaven te optimaliseren dan meer omzet te halen.”

Een onderzoek van ERA toont aan dat in Europa 83 procent van de bedrijven de afgelopen drie jaar hun overheadkosten hebben geanalyseerd en zo geld konden sparen. In België lag dat percentage zelfs op 91 procent.

“Maar de meeste bedrijven beschikken meestal niet over de tijd en de deskundigheid voor een diepgaande analyse. Met niet-strategische uitgaven hebben we het over kostenposten als energie, kantoormateriaal, telecom, zakenreizen, schoonmaak, drukwerk en afvalverwerking.”

“Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de prijszetting in deze kostencategorieën al concurrentieel is en dat een besparingsanalyse niet loont. Toch kan een bedrijf hier van 15 tot 25 procent besparen.” (AM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content