Agoria en Sirris bekronen zeven nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Ons land telt zeven kersverse ‘Fabrieken van de Toekomst’. De technologiefederatie Agoria en Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie, bekroonden in Antwerpen de nieuwe lichting laureaten van de ‘Factory of the Future awards’. Tegen 2018 moeten er zo 50 productiebedrijven in België zijn die dat label binnenhalen.
Biobakkerij De Trog uit Ieper, E.D.&A. uit Kalmthout, JTEKT Torsen Europe uit Strépy (Henegouwen), Ontex uit Eeklo, Punch Powertrain uit Sint-Truiden, TE Connectivity uit Oostkamp en Van Hoecke uit Sint-Niklaas zijn de nieuwe fabrieken van de toekomst. De toplui van deze productiebedrijven kregen de award uit de handen van Charles Beauduin, de CEO van de West-Vlaamse textielmachinefabrikant Michel Van de Wiele.
De zeven laureaten volgen Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan op als laureaten van de Factory of the Future awards. “Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in de modernisering van hun machines, digitalisering en in hun medewerkers dat ze vandaag in productie tot de wereldtop behoren”, zegt Herman Derache, directeur van Sirris.
Zeven transformaties
Samen met de technologiefederatie Agoria begeleidt Sirris meer dan 210 bedrijven in hun transformatie naar de fabriek van de toekomst. Het gaat om een sectoroverschrijdend meerjarenprogramma waarbij specialisten productiebedrijven ondersteunen via sensibilisering, scans en coaching om hun productontwikkeling en productieactiviteiten te verbeteren.
“Doel is om via zeven transformaties uit te groeien tot de fabriek van de toekomst”, legt Herman Derache uit. “Zo’n fabriek werkt zeer energie-efficiënt en springt zorgvuldig om met grondstoffen, waar mogelijk via recyclage. Zij beschikt over een hoogtechnologisch productieapparaat, mikt op producten met een hoge toegevoegde waarde en speelt zeer snel en flexibel in op de vragen van de klant. Fabrieken van de toekomst werken vaak nauw samen in netwerken met anderen bedrijven of kenniscentra.”
Slimme maakindustrie
In het transformatieprogramma van Agoria en Sirris wordt ook de rol van de productiemedewerkers in de fabriek van de toekomst benadrukt. Meer en meer worden verantwoordelijkheden gelegd bij zelfsturende teams van flexibele en betrokken medewerkers.
“We willen onze bedrijven klaarstomen voor de vierde industriële revolutie”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. “De overgang naar een slimme maakindustrie zal echter ook heel specifieke technologische kennis vragen, bijvoorbeeld rond geconnecteerde machines en componenten. Kennis wordt essentieel.”
Zeven nieuwe Fabrieken van de Toekomst
De zeven productiebedrijven die in Antwerpen bekroond werden met een award doorliepen een assessmentproces en behaalden de hoogste scores in de verschillende transformatiecategorieën.
Wat opvalt bij de winnaars is de brede waaier van sectoren (ook voeding en textiel kapen nu prijzen weg) en de variatie in schaalgrootte. Er zitten kmo’s tussen met nauwelijks vijftig medewerkers tot productiebedrijven van beursgenoteerde multinationals. Als we de jaarrekeningen van de nieuwkomers analyseren, dan zijn het stuk voor stuk ook winstgevende groeibedrijven die de laatste jaren (meermaals) uitgeroepen werden tot Trends Gazelle.
Van ambachtelijk brood tot autocomponenten
Biobakkerij De Trog uit Ieper is het eerste voedingsbedrijf dat de titel ‘Fabriek van de Toekomst’ in de wacht sleept. In vier jaar werd de omzet verdrievoudigd tot 12 miljoen euro, het aantal personeelsleden verdubbeld (60), het productierendement gevoelig verhoogd en de leverbetrouwbaarheid verbeterd. De industriële bakkerij, die 300 productreferenties produceert, scoort naar verluidt een gemiddelde servicegraad van 99,87 procent. De bakkerij zet in op open innovatie en automatisering met onder andere het gebruik van eigen ontwikkelde software, robotica en smart glasses.
Ook een primeur dit jaar is de bekroning van een Waals productiebedrijf. Die eer gaat naar JTEKT Torsen Europe uit Strépy-Bracquegnies. Deze Japanse toeleverancier voor de automobielindustrie produceert en ontwikkelt in Henegouwen slipdifferentiëlen voor wagens met vierwielaandrijving. Het groeibedrijf realiseerde in 2014 een omzet van 38 miljoen euro met 165 werknemers. De jongste vier jaar is het productievolume in Strépy meer dan verdubbeld. Andere sterke punten: de energie-efficiëntie van de fabriek verbeterde met meer dan 54 procent tussen 2005 en 2012 en het productgewicht van verschillende differentiëlen daalde met meer dan 40 procent.
Een andere toeleverancier voor de automotive-industrie die de titel ‘Fabriek van de Toekomst’ mag voeren is Punch Powertrain uit Sint-Truiden. CEO Cor Van Otterloo bouwt deze onafhankelijke ontwikkelaar en producent van automatische versnellingsbakken uit tot een wereldspeler in zijn domein. De komende vijf jaar zullen omzet, volume en personeel (nu 600 werknemers) jaarlijks met 50 à 70 procent groeien.
Ook de productievestiging van multinational TE Connectivity in het West-Vlaamse Oostkamp valt in de prijzen. Het bedrijf produceert elektromechanische componenten voor de automobielsector zoals connectoren. De fabriek in Oostkamp stelt zo’n 700 mensen tewerk en boekte in 2014 een omzet van 224 miljoen euro. Het bedrijf zet sterk in op wendbare en zelfsturende procesorganisatie. Zo werden de gemiddelde doorlooptijden de jongste vier jaar gehalveerd.
Meubelbeslag, elektronica en ultradunne maandverbanden
Een van de familiale kmo’s die gelauwerd wordt als ‘Fabriek van de Toekomst’ is Van Hoecke in Sint-Niklaas. Het bedrijf groeide als verdeler van meubelbeslag voor de lokale markt uit tot een producent en een internationale speler. Het Oost-Vlaamse productiebedrijf telt negentig werknemers en boekte in 2014 een omzet van 61 miljoen euro. Automatisering en technologische innovatie staan centraal bij deze kmo. De komende jaren wil Van Hoecke zijn productiecapaciteit verhogen, verder automatiseren en de fabriek optimaliseren.
Ook de Antwerpse elektronicaproducent E.D.&A. (Electronics, Development & Assembling) uit Kalmthout won een award. Met een vijftigtal medewerkers ontwerpt en produceert het familiebedrijf elektronische besturingen voor machines en apparaten, zowel voor industriële als consumententoepassingen. CEO Gert D’Handschotter haalde de productie van de sturingen terug naar Vlaanderen. Als ‘externe elektronica-afdeling van de klant’ kon E.D.&A. zijn omzet in twaalf jaar meer dan vervijfvoudigen.
Misschien wel de bekendste naam bij de zeven laureaten is de productievestiging van de luierfabrikant Ontex in Eeklo. De beursgenoteerde groep investeerde het afgelopen jaar onder meer in nieuwe machines voor de productie van babyluiers en ultradunne maandverbanden in de fabriek in Eeklo. De vestiging telt meer dan 500 medewerkers. Op 23 productielijnen worden dagelijks miljoenen luiers, maandverbanden en inlegkruisjes geproduceerd. Eeklo is ook de thuishaven van de wereldwijde O&O-afdeling van de dameshygiëne. De groep beschikt over een eigen engineeringafdeling die machines ontwikkelt voor de eigen fabrieken. Innovatieve technieken zoals het 3D-printen van machineonderdelen worden er toegepast. De gelauwerde productievestiging van Ontex in Eeklo haalt een leverbetrouwbaarheid van 98,5 procent. De fabriek verminderde het materiaalverbruik in luiers sinds 2009 met 20 procent, terwijl de kwaliteit van de producten verbeterde.
Met deze zeven nieuwe namen zitten we aan elf ‘Fabrieken van de Toekomst’ in België. De initiatiefnemers Agoria en Sirris maken zich sterk dat er tegen 2018 zo’n vijftig productiebedrijven het label zullen behalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier