6 tips voor een goed veranderproject

Vier op de tien managers noemen de reorganisatie van hun bedrijf geen succes. Deze 6 tips zettten je wel op het goede spoor.

U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1 Meet het draagvlak

Is er wel veranderingsbereidheid in de organisatie? Als er van bij de start al weerstand is, kan je je zich afvragen of het changeproject niet aan die werkelijkheid moet worden aangepast.

2 Voer een proefproject uit

Als de organisatie het toelaat, is het interessant de verandering te testen op kleine schaal. Slaat de motor aan? Is het team enthousiast en volgen de resultaten? Is de verandering werkbaar, op welke moeilijkheden botst de verandering? Op basis daarvan kan het verdere verloop van de reorganisatie eventueel worden aangepast.

3 Ga de dialoog aan

Ga in gesprek met het personeel en ontwijk de lastige vragen niet. Communiceer niet alleen bij de start door het plan uit te leggen, maar sta er ook tijdens en aan het eind van de rit. Mensen hebben altijd vragen of bedenkingen bij de praktische uitwerking van een veranderingsplan. Ze voelen zich mogelijk in de steek gelaten als u niet ’tot in de staart’ ondersteuning biedt.

4 Zorg voor voldoende middelen

Personeel dat veranderingen moet doorvoeren boven op het normale werk, raakt ontmoedigd. Maak de nodige middelen en mensen vrij. Installeer een team dat de verandering uitdraagt en vergemakkelijkt.

5 Bouw een feestje

Een succesvolle verandering moet je absoluut vieren. Positieve verandering wordt dan in de verf gezet en mensen worden beloond voor hun inspanningen. Als er ontslagen zijn gevallen, kan het deugd doen dat het overgebleven personeel voelt dat hun werk gewaardeerd wordt.

6 Trek lessen uit het project

Het is zonde van de investering als bij een verandertraject geen analyse wordt gemaakt over het verloop ervan. Het zou buitengewoon jammer zijn als je bij het volgende project op dezelfde problemen stoot of de succesfactoren vergeten bent. Investeer ook permanent in changecompetenties voor het management.

Dit is een fragment uit het artikel over change management uit de nieuwe Trends, die sinds 08/11/2012 in de winkel ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content