Belastingen Belastingen Vastgoed schenken is logisch, maar emotioneel moeilijk De Belgen zitten op een gigantisch vastgoedvermogen. Velen willen dat zo voordelig mogelijk overlaten aan de volgende generatie. Tegelijk zijn ze terughoudend om hun greep op dat onroerend vermogen – vaak hun gezinswoning – los te laten. Nochtans is het mogelijk fiscaalvriendelijk te schenken zonder de controle te verliezen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wordt het werkgevers te moeilijk gemaakt om mensen te ontslaan? 3 stellingen over ontslagbescherming in België Er zijn in ons land 26 regels waarop werknemers zich kunnen beroepen tegen ontslag. Wat zijn die regels en hoe worden ze onderbouwd? We legden een aantal stellingen over ontslagbescherming voor aan professor Alexander De Becker (UGent), Unizo-topman Danny Van Assche en Filip Tilleman, een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.
Geld Geld Vlaanderen staat internationaal aan de top. Toch haalt één op tien jongeren onvoldoende op financiële geletterdheid De Vlaamse jongeren scoren beter dan de jongeren uit zowat alle andere landen die deelnamen aan de PISA-studie voor financiële geletterdheid. Enkel 15- en 16-jarigen uit Denemarken en Nederland doen het even goed.
Nieuws Nieuws 'Bankdata bieden een schatkist aan mogelijkheden': BNP Paribas Fortis en UGent werken samen rond data-analyse BNP Paribas Fortis en de Universiteit Gent slaan de handen in elkaar om waardevolle economische informatie te halen uit een analyse van de klanten- en transactiegegevens van de bank. Ze richten daarvoor de vzw Prometis Lab op.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werken en vermogen: dit zeggen experts over de voorstellen van de politieke partijen Werken en vermogen behoren voor veel kiezers tot de belangrijkste financiële thema’s in de komende verkiezingen. Twee weken geleden overliepen we de voorstellen van de partijen. Nu vertellen experts wat er echt nodig is.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De stand van het land in 12 grafieken Professor economie (UGent) Geert Peersman maakte, op vraag van de collega’s van Knack, een internationale vergelijking van de economische prestaties van België in de periode 2019-2023. “Andere eurolanden werden geconfronteerd met gelijkaardige schokken. Een vergelijking van de prestaties is dus een billijk uitgangspunt”, zegt Gert Peersman, die benadrukt dat de economische prestaties niet uitsluitend toe …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos Campagnetekort: 'De EU is nagenoeg compleet afwezig als verkiezingsthema' We staan op drie weken van de verkiezingen. Ik weet niet hoe u zich voelt onder de aanhoudende lawine van verkiezingsnieuws en -prikkels. Mijn reflex is er een van bewuste en rationele onwetendheid. Bewust wegens campagneoverdaad, rationeel wegens campagnetekort.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Sanctiepakket tegen de Russen treft Zeebrugge: 'Fluxys betaalt hier de prijs voor' De lidstaten van de Europese Unie hebben maandag het veertiende sanctiepakket tegen Rusland officieel bevestigd. Ook Russisch vloeibaar aardgas (lng) wordt nu geraakt. Europese havens, waaronder die van Zeebrugge, mogen niet langer worden gebruikt voor de overslag van lng uit Rusland. De maatregel wordt van kracht na een overgangsperiode van negen maanden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hervorming Gemeentefonds kan Antwerpen en Gent miljoenen kosten Om de 3 miljard euro die jaarlijks vanuit het Gemeentefonds naar steden en gemeenten vloeit eerlijk te verdelen, zouden Gent en Antwerpen fors moeten inleveren. Dat blijkt uit een langverwachte studie van onderzoekers verbonden aan drie Vlaamse universiteiten waarvan de resultaten te lezen zijn in De Tijd en De Standaard.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Dat alleen verkozen politici beslissen, is niet meer van deze tijd’: professor bestuurskunde Bram Verschuere over een betere democratie Hoe kunnen we het vertrouwen van de burger in de democratie opkrikken? Dat is de centrale vraag die professor bestuurskunde Bram Verschuere in een nieuw boek probeert te beantwoorden. Wondermiddelen zijn er niet. "De democratie zoals we denken dat die werkt, heeft eigenlijk nooit bestaan."
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Mobiliseer spaargeld als investeringsgeld' 'Wij kunnen ons bezinnen over het inzetten van het spaarvermogen van onze gezinnen voor strategische investeringsbehoeften', schrijft Marc De Vos. 'Ik heb dat eerder verdedigd als een beter alternatief voor een staatsbon die overheidsschulden moet financieren.'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Is een Vlaamse staatsbon nuttig? De Vlaamse overheid speelt met het idee een eigen staatsbon uit te brengen. De vraag is of dat haalbaar is. Er moet een akkoord zijn met de federale regering om een voordelige roerende voorheffing van 15 procent toe te kennen, zoals met Belgische eenjarige staatsbon. En is zo’n staatsbon wel nodig voor de Vlaamse financiën, die er niet zo slecht voor staan?
Consumeren Consumeren Update Hybride auto's winnen terrein: 12 essentiële vragen over hun opmars en de toekomst van elektrisch rijden Elektrische wagens verliezen marktaandeel in Europa en de Verenigde Staten. Is de omschakeling naar volledig elektrisch rijden te abrupt voor consumenten? Hybride auto's gelden als de pragmatische tussenstap. "Bij Toyota, de grootste autobouwer, geloven ze dat de elektrische wagen maximaal 30 procent van de automarkt zal beslaan. Dat betekent dat we nog 70 procent andere bronnen moeten hebben: fossiele, waterstof of hybride."
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos Zwitserse klimaatzaak: 'Door de politiek van het juridische gelijk verzuurt de democratie' Mensenrechten gaan minder over vrijheidsbescherming tegen de overheid en meer over aanspraken op de overheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nord Stream eist 400 miljoen euro van verzekeraars na raadselachtige pijpleidingexplosie: ‘Lastig om die schade te kunnen verhalen’ Nord Stream eist een vergoeding van ruim 400 miljoen euro van zijn verzekeraars, raakte deze week bekend. De verzekeringsclaim volgt op de in mysteriën gehulde explosie in 2022, die de gelijknamige gasleiding tussen Rusland en Duitsland flink heeft beschadigd. Hoe moet het verder in de zaak die de Europese energievoorziening op haar grondvesten deed daveren?
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Het dogma is de aversie tegen winst bij zorg; we moeten de muren van de zorginstellingen slopen’ "Fundamenteel en principieel is het verbieden van winst uit gesubsidieerde zorgverlening onzinnig", schrijft Marc De Vos. "Vraag het maar aan die tienduizenden vrije beroepers die artsen heten."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 3 lessen voor de volgende pandemie: 'Grijp snel in, maar hou lockdowns kort en mild' In volle coronacrisis voorkwamen de beleidsmakers ten koste van grote economische schade een implosie van de gezondheidszorg. Maar welk beleid levert tijdens een pandemie de beste gezondheidsresultaten op tegen de laagste kostprijs? Tijs Alleman, verbonden aan de UGent en de Johns Hopkins University, ging in een doctoraat op zoek naar de ideale beleidsmix. Dit zijn de aanbevelingen om de volgende pandemie niet alleen doeltreffend maar ook efficiënt te lijf te gaan.
Inspiratie Inspiratie Videotechbedrijf EVS heeft de wind in de zeilen: ‘Tegen 2030 willen we nummer 1 in de wereld zijn’ Het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen zorgen voor een sportieve topzomer. De technologieën van het Belgische bedrijf EVS zijn onmisbaar om de beelden wereldwijd live in huiskamers te brengen. Een gesprek over slotgrachten, schitterende resultaten en ambitieuze doelen. "Overnames die ons aanbod uitbreiden, kunnen onze groei nog versterken", zegt CEO Serge Van Herck.
Beleggen Beleggen Interesse bij beleggers neemt toe: ‘Het momentum voor private schulden zit goed’ Door de gestegen rente zijn schuldbeleggingen weer interessant. Naast de beurs bestaat er een heel pallet aan private markten waar beleggers daarvoor terechtkunnen, van kleine bedragen tegen bescheiden rendementen met een kapitaalsgarantie tot grote fondsen met hoge instapdrempels en forse opbrengsten.
Nieuws Nieuws Kinepolis ziet nettowinst verdubbelen: 'Streaming is nooit concurrentie geweest' Kinepolis heeft in 2023 records verbroken. Met een omzetstijging van 21,1 procent tot 605,5 miljoen euro en een verdubbeling van de nettowinst tot 56,1 miljoen euro laat de bioscoopketen zien dat het de donkere dagen van de pandemie achter zich heeft gelaten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Cacaoprijs gaat boven 10.000 dollar per ton: vanwaar de hausse en wat betekent dat? In de afgelopen vijf jaar is de cacaoprijs meer dan verviervoudigd. Slecht nieuws voor chocoholics, die de grondstofprijs meer en meer doorgerekend zien in het product in de winkelrekken. En dat is niet alles. "Met de huidige droogte lijkt het erop dat het herstel niet op tijd zal gebeuren."
Column | Marc De Vos Column | Marc De Vos 'Ultrasocialisme: de PS bekent zich als een partij die welvaart ondergeschikt maakt aan een politiek recht op geluk' Een georganiseerde vermindering van de arbeidsduur is georganiseerde verarming, zegt Marc De Vos.
Nieuws Nieuws Exclusieve politieke peiling van De Zondag: 'Populariteit Conner Rousseau keldert, Bart De Wever staat sterker' Uit een nieuwe peiling uitgevoerd door Kantar in opdracht van Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Zondag, Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z blijkt dat 20 procent van de Vlamingen wil dat Bart De Wever (N-VA) premier wordt. Toch is er ook veel weerstand tegen een Vlaams-nationalistische premier.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Westerse defensie rijdt een race tegen de tijd: dit zijn de drie grote problemen De oorlog in Oekraïne, de stoere taal van Vladimir Poetin en de dreigende terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis doen alle alarmbellen afgaan in de westerse militaire hoofdkwartieren. Nieuwe tijden vragen om een nieuw soort defensie, en liefst zo snel mogelijk. Daar wringt het schoentje.
Sparen Sparen Stijgt de basisrente als de getrouwheidspremie wordt afgeschaft? De afschaffing van de getrouwheidspremie op spaarboekjes zou het voor de consument vooral gemakkelijker moeten maken om spaarproducten met elkaar te vergelijken, zegt Selien De Schryder, professor economie aan de UGent. Of daarmee ook het rendement stijgt, is maar de vraag.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Je moet een cultuur creëren van risico's nemen': Johan Albrecht (UGent) over het Europese klimaattraject De Europese Commissie stelt vandaag haar plan voor om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 met 90 procent te beperken. "Uiteindelijk moeten we kiezen tussen gedragsverandering of radicaal andere technologie", duidt milieu-econoom Johan Albrecht (UGent).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Eén op de drie Nederlandse 15-jarigen is functioneel analfabeet’: onderwijskaalslag in Nederland vertoont gelijkenissen met Vlaanderen Het rampzalige laatste OESO-rapport over het onderwijsniveau bracht zowel in Vlaanderen als in Nederland een golf van consternatie teweeg. Welke lessen kan Vlaanderen trekken uit het Nederlandse echec? “Nederland en Vlaanderen hebben wel degelijk iets met elkaar gemeen: een enorm grote vrijheid van onderwijs.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Wie gaat mijn pensioen betalen?': Meer dan de helft van de min-25-jarigen kiest voor deeltijds werk Meer dan de helft van de min-25-jarigen is deeltijds aan het werk, leert een analyse van SD Worx en IESE Business School op basis van de loongegevens van 106.000 deeltijds werkenden in de Belgische privésector. Wat zijn daarvan de gevolgen voor onze krappe sociale zekerheid? Arbeidseconoom Stijn Baert uit zijn bezorgdheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid China’s steenkoolproductie tikt recordhoogte aan: ‘Wereldwijde vraag zal niet snel verdwijnen’ De Chinese steenkoolproductie bereikte vorig jaar een nieuwe piek, met een recordoutput van 4,66 miljard ton – een stijging van 2,9 procent ten opzichte van 2022. Dat bericht het persagentschap Reuters.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vincent Van Peteghem (cd&v): ‘We hebben nooit de megafoon gebruikt voor de staatsbon’ Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) sloeg maandenlang op dezelfde nagel: de regering moet werk maken van een taxshift, die leidt tot lagere lasten op arbeid, gecompenseerd door lasten op kapitaal en deels op consumptie. Maar zijn pleidooi viel op een koude steen. Meer succes had hij met de fiscaalvriendelijke staatsbon. "Een bewijs dat de Belgen rekenen op een hoger en veilig rendement op hun spaargeld."
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Dit zijn de successen van 2023’ ‘Te midden van alle onheil brandt de vlam van moed en hoop onverminderd’, zegt Marc De Vos.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Vergeet niet dat de wereldeconomie nog voor 80 procent op fossiele bronnen draait': Johan Albrecht (UGent) over de slottekst van COP28 VN-klimaattopman Simon Stiell noemde het akkoord dat meer dan 200 landen op de klimaatconferentie COP28 bereikten "het begin van het einde" van fossiele brandstoffen. Moeten we dat inderdaad zo zien? We vroegen het aan milieu-econoom Johan Albrecht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dubbelinterview De Vos en De Croo: ‘De Russen zijn veel beter dan Europa in het optuigen van een oorlogseconomie’ Een sterkere interne markt en een herindustrialisering van Europa moeten de prioriteiten zijn van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in het voorjaar van 2024. Dat zegt premier Alexander De Croo in een dubbelgesprek met onze columnist Marc De Vos. De Croo pleit ook voor een Europese defensie en voor een pauze in het milieu-beleid, opdat de bedrijven niet overweldigd worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Offshorewind zit in de hoek waar de klappen vallen: ‘Duidelijk sector met groeipijnen’ Verschillende belangrijke bedrijven in de offshorewindenergie beleven een armetierig cijferseizoen. Haperende toeleveringsketens, stijgende productiekosten en zelfs productiefouten vreten de winsten van Siemens Energy en Orsted aan. Staat de energietransitie op losse schroeven?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Topontmoeting tussen Biden en Xi: 'Er zijn belangen die de geopolitieke strijd overstijgen' China’s sterke man, Xi Jinping, zakt woensdag af naar San Francisco voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, was eind oktober nog op bezoek in Washington DC om een fundament te leggen voor het bilaterale treffen. Hoe erg is de ruis op de lijn Peking-Washington?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Is er een nieuwe oliecrisis op komst? Na de aanval van het islamitische Hamas op Israël sprongen de prijzen van olie en aardgas een stuk hoger. De voorbode van een nieuwe oliecrisis? De olielanden zullen er zich voor hoeden om de prijzen te verhogen, want daarmee schieten ze zichzelf in de voet, aldus Johan Albrecht, energiespecialist van de UGent en fellow van de denktank Itinera.
Opinie | Delia Mensitieri Opinie | Delia Mensitieri Open brief aan Conner Rousseau: 'Racistische opmerkingen zijn geen mopjes, en zattigheid is geen rechtvaardiging' Beste Conner,
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitsland stoomt oude bruinkoolcentrales klaar voor de winter: ‘een direct gevolg van de kernuitstap’ Duitsland gaat verschillende oude bruinkoolcentrales opnieuw inzetten, zodat het land niet zonder elektriciteit kan vallen tijdens de koude maanden. Net als vorige winter gaan de sites van energiebedrijven RWE AG en LEAG tijdelijk opnieuw open. “Dat is een direct gevolg van de sluiting van de kerncentrales”, zegt milieu-econoom Johan Albrecht (UGent & Itinera Institute).
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Best elke bedrijfsherstructurering aangrijpen om maximaal in mensen en hun loopbanen te investeren' Wat hebben ING en Delhaize gemeen? Beide grote bedrijven gaan door een transformatie die vele werknemers overbodig maakt. Beide vermijden daarvoor elk collectief ontslag. Zoals algemeen bekend, organiseert Delhaize een grootschalige verzelfstandiging van zijn winkels. Bij commerciële overnames komt het winkelpersoneel automatisch bij de overnemers terecht. Vaarwel sociaal passief, zonder ook maar één ontslag. Idem …
Nieuws Nieuws CD&V legt maatregelen op tafel voor meer kansen voor 55-plussers op arbeidsmarkt CD&V presenteert met ‘Operatie Generatie’ een rist maatregelen om 55-plussers meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt, zoals sancties tegen leeftijdsdiscriminatie en een korting op socialezekerheidsbijdragen.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'We onderschatten het vermogen van ondernemers om voor de lange termijn te kiezen'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België op twee na grootste afnemer van Russisch vloeibaar gas: ‘Lng-bedrijf Novatek staat minder dicht bij het Kremlin dan Gazprom’ Landen in de Europese Unie kopen nu aanzienlijk meer Russisch vloeibaar aardgas (lng) dan vóór de invasie van Oekraïne. Ons land is koploper en heeft het zelfs tot de wereldwijde top drie geschopt.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Het Chinese dilemma: politiek model staat de economische groei in de weg'
Ondernemen Ondernemen Disney+ verliest abonnementen: gedaan met goedkoop streamingaccounts delen? De streamingdienst Disney+ zag het afgelopen kwartaal meer dan 10 miljoen abonnees opstappen. CEO Bob Iger kondigde aan dat zijn bedrijf, in navolging van Netflix, het delen van accounts buiten het eigen huishouden aan banden gaat leggen. Zijn de jaren van het vrijelijk paswoorden sharen voorbij? “Iedereen wil graag de winstgevendheid van Netflix kopiëren, maar vooralsnog is niemand daarin geslaagd”, zegt mediaspecialist Tom Evens.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Windenergie tikt productierecord aan: ‘Groene stroom wordt volwassen, maar niet alles loopt gesmeerd’ Juli was een topmaand voor de productie van duurzame energie. De Belgische windturbines wekten vorige maand 40 procent meer stroom op dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar we moeten oppassen voor een juichmentaliteit, betoogt energie-expert Joannes Laveyne (UGent). “Om alles gebouwd te krijgen, is er nood aan een beter industrieel beleid voor hernieuwbaar”, klinkt het.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Energiespecialisten Joannes Laveyne en Thijs Van de Graaf: ‘Nog twee winters voorzichtigheid geboden met gas’ Het is midzomer en de Europese gasvoorraden zitten bijna vol, zo raakte vorige week bekend. Het contrast met vorig jaar kan niet groter zijn. Toen werd gevreesd dat Europa, vanwege de knip in de Russische gasleveringen, een genadeloze winter vol energieschaarste tegemoet trad. Hoe staan de zaken ervoor na het annus horribilis voor de energiemarkten? “We hebben heel veel geluk gehad”, zegt energie-expert Joannes Laveyne.
Nieuws Nieuws Stuwt aanval op Russische olietanker de olieprijs? ‘Sombere economische vooruitzichten ook van tel’ Oekraïne heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een Russische olietanker getroffen in de zeestraat van Kertsj. Luidt het feit dat de Oekraïners de Russische oliehandel viseren, een nieuwe fase in de oorlog in, met directe gevolgen voor de wereldwijde olieprijs en dus ook de Europese inflatie? “Die aanslagen met zeedrones op een olietanker en op een militair schip in de oliehaven van Novorossiejsk, kunnen de oliemarkt de stuipen op het lijf jagen”, weet Thijs Van de Graaf, energiespecialist aan de UGent. Maar ook andere factoren hebben invloed op de prijzen.
Nieuws Nieuws Recordaantal Vlamingen heeft tweede job Tijdens de eerste drie maanden van 2023 hadden 177.000 Vlamingen - of 7,1 procent van de werkende bevolking - een tweede job. Dat zijn er 7.000 meer dan vorig jaar en een kwart meer dan in 2021. Het gaat om cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V), zo schrijven Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag.